Яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити


8 травня - 128-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 237 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 25 квітня Юліанського календаря.

9 травня, у світі відзначають День Перемоги та День матері, а віряни вшановують пам'ять святого Василія Амасійського. 9 травня цього року припадає на неділю, відповідно, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого, тобто – 10 травня, пише Главком.
День Матері

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.

День Перемоги

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні або День перемоги — державне свято в Україні, яке офіційно відзначають 9 травня, починаючи з 2016-го року, вихідний день. Прийшло на зміну радянському святу День Перемоги, яке святкували в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлено як державне свято відповідно до ухваленого 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років» в рамках пакету законів про декомунізацію.

Релігійні свята

За релігійним календарем сьогодні 9 травня віряни вшановують пам'ять святого Василія Амасійського.

Народні прикмети та традиції

Якщо спів птахів нагадує квакання жаб, то скоро буде дощ.
Сильний ранковий вітер, який до вечора слабшає, обіцяє ясну і теплу погоду на найближчі дні.
У хмар верхні частини не видно – до проливних дощів з грозами.
Якщо вранці мороз, то через 7 днів, теж буде мороз. Якщо ця прикмета дня збувалася, то осінь буде теплою і сухою.
Якщо березовий лист повністю розвернувся, то прийшов час висаджувати картоплю.
Ранок ясний і сонячний – настала пора займатися посівними роботами.
Зозуля часто і голосно кує – на гарну погоду.
Якщо небо чисте, а день сонячний, то урожай овочів буде щедрим.
Сніг випав 9 травня – до хорошого збору гречки та достатку трави. Ще сніг у цей день обіцяє легкий рік для домашньої худоби.
Ранкова роса – до багатого врожаю проса.
Ясний день і велика кількість роси – до великого збору огірків.

Що не можна робити

Сьогодні не варто погоджуватися на спонтанні покупки.
Також не можна позичати друзям гроші чи речі.
У цей день заборонено сердитися та гнівитися на рідних.

Іменини

У неділю, 9 травня, іменини відзначають власники таких імен: Василь, Іван, Микола, Петро, Степан. Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/country/society/9-travnya-yake-sogodni-svyato-prikmeti-i-zaboroni-754992.html

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!