У франківській лікарні розповіли, які симптоми свідчать про онкопатологію


Занедбана онкопатологія – це проблема, яку лікарям-хірургам дуже часто приходиться оперувати в пацієнтів, які вже перебувають у вкрай важкому стані.

Найчастіше в ЦМКЛ оперують хворих з пухлинами шлунку, товстої кишки, підшлункової залози та жовчного міхура.

В рамках Дня протидії раку завідувач хірургічного відділення, заслужений лікар України Анатолій Богуш назвав основні симптоми, які мають насторожувати і є сигналом того, що наявними є онкопатології:

- Пухлина шлунку (в пацієнта відбувається втрата ваги, притаманним є відчуття насичення від невеликої порції їжі, наявними є анемія та чорний стілець).

- Пухлина товстої кишки (хворі відчувають здуття, переймоподібні болі, спазми в черевній порожнині, наявною є кров в калі).

- При пухлині підшлункової залози характерним є біль у верхній частині живота.

- Рак жовчного міхура не проявляється клінічно. Це рідкісна онкопатологія, при якій поліпи швидко збільшуються (більше 1-1,5 см). Виявити її можна за допомогою ультразвукової діагностики.

Випадків, коли хворі занедбують онкопатології, є чимало.

«Останній пацієнт, якого ми прооперували – чоловік 70 років, у якого рак товстої кишки. 10 днів нічого не міг їсти і пив тільки воду. Поступив до лікарні у виснаженому стані. Робити операцію в такому випадку – великий ризик. Тому потрібна була тривала доопераційна підготовка. Після стабілізації його стану, провели операцію щодо онкопатології. Зараз пацієнт добре себе почуває і вже виписаний додому. Трапляються випадки, коли жінка приходить на прийом до лікаря з раком молочної залози уже на 4 стадії, чи коли у хворого наявні пухлини в животі по 3-4 літри об’єму, але він довший час не звертався за медичною допомогою», - розповідає Анатолій Богуш.

Лікарі наголошують, що важливим є виявлення раку саме на ранніх стадіях, а також вчасне видалення доброякісних пухлин.

«Ми успішно оперуємо онкохворих. Зустрічаю пацієнтів, яким здійснювали операції 10-15 років тому. Але оперативне втручання – це не завжди завершення лікування, адже з метою запобігання рецидивів, хворому надалі може бути потрібно проводити хіміотерапію», - відзначає Анатолій Богуш.

Хірурги ЦМКЛ не втомлюються наголошувати на важливості швидкого та вчасного звернення пацієнтів за медичною допомогою задля ефективної протидії раку. Не занедбуйте патологію, у разі наявності скарг щодо здоров’я звертайтесь за консультацією до лікаря.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!