Чоловік придбав на розпродажі за $35 мисочку, яку в Sotheby's оцінили в $500 000


Чоловік із штату Коннектикут (США) придбав надзвичайно рідкісну чашу китайської династії Мін XV століття вартістю до $500 000 доларів всього за $35 доларів.

Біло-блакитний фарфоровий посуд був придбаний у Нью-Хейвені минулого року. Пізніше покупець зв'язався з Sotheby's для оцінки, який виявив, що вартість коштує від 300 000 до 500 000 доларів, повідомляє Вголос з посиланням на AP.

Електронний лист зацікавив китайських експертів із кераміки та мистецтва аукційного будинку Ханг Інь та Анжелу Мактейр, старшого віце-президента Sotheby's та керівника китайського відділу мистецьких робіт.

Їм обом одразу стало очевидно, що це щось справді дуже, дуже особливе. Стиль малювання, форма чаші, навіть просто синій колір дуже характерні для фарфору раннього періоду XV століття.

Посуд відомий як "чаша лотоса" через схожість на квітку лотоса, вона датується правлінням імператора Йонглу, третім правителем династії Мін.

Імператор Йонгл був при владі між 1403-1424 роками, періодом, відомим своїми характерними порцеляновими техніками, і вважається, що такий посуд використовували при дворі.

15-сантиметровий артефакт прикрашений лотосами, хризантемами, півоніями та іншими квітами. Це одна з лише семи таких чаш. Дві чаші є в музеї Національного палацу в Тайбеї, Тайвань, дві – в музеях Лондона і одна в Національному музеї Ірану в Тегерані, розповіли в Sotheby's.

Як чаша опинилася в США – загадка. Мактейр сказала, що цілком можливо, що це сімейна реліквія, а власники не підозрювали, наскільки унікальним є артефакт.

Чаша буде виставлена ​​на аукціон 17 березня в Нью-Йорку в рамках розпродажу «Основні моменти з важливого китайського мистецтва» під час «Тижня Азії на Sotheby».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!