Куди можуть полетіти українці за кордон та які там обмеження?


З 15 червня Україна відновила міжнародне авіасполучення, але протягом останніх тижнів в країні зростає кількість підтверджених випадків коронавірусу, тож інші країни не поспішають відкривати кордони для нас.

Які країни вже готові приймати українських туристів, а куди потрапити поки не вдасться, пише Громадське.

З 1 липня кордони для України вже відкрила Туреччина. Після прильоту туди українці не зобов’язані проходити самоізоляцію чи тестування на COVID-19, але повинні мати з собою страхування, яке покриє витрати у разі інфікування коронавірусом.

Після повернення додому українцям також не потрібно буде проходити самоізоляцію, тому що Туреччина входить до переліку країн «зеленої» зони.

Ще однією країною, яка готова приймати українців з 1 липня, став Єгипет. Туристи зможуть потрапити на відпочинок до трьох курортних провінцій — Південний Синай (м. Шарм-ель-Шейх), Червоне море (Хургада) та Марса Матрух (північне узбережжя Єгипту). Однак після повернення з подорожі в Україні потрібно пройти 14-денну самоізоляцію або здати ПЛР-тест на коронавірус. Якщо результати будуть негативними, то людину звільнять від карантину.

Також з 1 липня кордони відкривають ХорватіяЧорногорія та Північна Македонія, однак доїхати туди на авто не вийде, адже кордони більшості країн ЄС залишаються закритими. Єдиний варіант — польоти.

Для в’їзду в Хорватію достатньо показати бронювання номера у будь-якому офіційно зареєстрованому готелі або гостьовому будинку на території країни. Після повернення додому українцям не потрібно проходити самоізоляцію.

Для відвідин Чорногорії потрібно мати з собою негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зробленого в акредитованих лабораторіях. Тесту має бути не більше ніж 48 годин на момент перетину кордону. Після повернення самоізоляцію проходити не потрібно.

Північна Македонія відкрила аеропорти у Скоп'є та в Охриді з 1 липня. Після повернення українцям потрібно пройти самоізоляцію або зробити тест на коронавірус.

Також з 1 липня авіасполучення з Україною відновила Польща. Там перестало діяти обмеження, яке зобов'язувало авіаперевізників продавати не більше 50% місць в літаку. До та з Польщі літатимуть Wizz Air та LOT. Після повернення з країни не потрібно самоізолюватися.

До Сербії українці можуть подорожувати без обмежень, а до Словенії — за умови проходження 14-денного карантину. Після повернення проходити самоізоляцію не потрібно.

Відвідати українці можуть і Білорусь, але теж за умови 14-денного карантину після в'їзду в країну. Пройти ще один двотижневий карантин громадянам доведеться і після повернення з Білорусі.

Крім того, українці можуть подорожувати до Казахстану. Там вони повинні показати довідку про негативний результат тесту на коронавірус, пройти тести на COVID-19 у Казахстані або пройти 14-денний карантин. Після повернення українці мають пройти самоізоляцію або здати тест на COVID-19.

Температурний скринінг в аеропорту «Київ» (Жуляни), 26 червня 2020 року
Температурний скринінг в аеропорту «Київ» (Жуляни), 26 червня 2020 року
Фото: Ковальчук Віктор/УНІАН

З 7 липня міжнародних туристів готові приймати Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах. Іноземці мають показати негативний результат тесту на коронавірус, зроблений не пізніше, ніж за чотири дні до вильоту, або протестуватись в аеропорту. Також туристи повинні надати медичну страховку. Після прильоту з країни громадяни України повинні пройти самоізоляцію або отримати негативний результат ПЛР-тесту.

Туніс із 27 червня відкрив кордони для іноземців із «зелених» та «помаранчевих» зон, України у цьому переліку немає. Туристи з «помаранчевих» країн повинні отримати довідку про негативний тест на коронавірус, а після прильоту мають пройти тижневий карантин. У країні обіцяють переглядати список країн, для яких відкривають кордони, щотижня.

Мальдіви відкривають кордони для іноземних туристів із 15 липня. Туристам не доведеться проходити тестування на COVID-19 або надавати довідки про негативний результат на коронавірус. У країні обіцяють, що на курортах будуть дотримуватися необхідних заходів безпеки, зокрема забезпечать соціальне дистанціонування та слідкуватимуть за здоров'ям працівників. Поки Мальдіви у переліку країн «червоної» зони, якщо ситуація не зміниться, то українцям після приїзду потрібно піти на самоізоляцію або зробити тест на коронавірус й отримати негативний результат.

Грузія, яка також планувала відновити сполучення з Україною на початку липня, продовжила заборону на міжнародні рейси до 31 липня. Курорт на узбережжі Індійського океану Шрі-Ланка також планує приймати туристів з усього світу з 1 серпня.

Європейський Союз схвалив список країн, для яких із 1 липня відкриють кордони. України серед них немає, але українці можуть подорожувати до ЄС, якщо вони постійно проживають у ЄС чи мають громадянство ЄС, члени їхніх родин і дипломати. Крім того, в'їзд до Євросоюзу дозволяють медикам і дослідникам, людям, що перевозять товари, прикордонникам, а також шукачам притулку чи тим, хто їде на сезонну роботу або навчання. З туристичною метою в ЄС можна їхати лише в Хорватію, яка не входить до Шенгенської зони.

ЄС переглядатиме перелік кожні два тижні.

Рішення, ухвалене 30 червня Радою ЄС, є рекомендацією. Кожна країна може самостійно вирішити, кого їй пускати до себе. Наприклад, Італія відкрила кордони ще 3 червня, а Греція — 15-го, але не для всіх країн.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!