Манера водіння машини може сигналізувати про ознаки хвороби Альцгеймера


Легко помітити, що з віком стиль водіння змінюється. Зір гірше, та й м’язи не ті. За великим рахунком в цьому немає нічого страшного. Але деякі ознаки поведінки за кермом повинні насторожувати.

Дослідження вчених з Торонто показало, що повільне водіння і більш різкі повороти можуть попереджати про наближення хвороби Альцгеймера. До цього висновку автори прийшли після того, як за допомогою пристрою GPS простежили, як їздять водії старше 65 років, пишуть Новини Ю.  

Далі не поїду

Крім того, вони помітили, що люди з ранніми ознаками когнітивних порушень, не їздили в темряві, намотували менший кілометраж і перестали подорожувати на автомобілі по своїх раніше улюблених місцях.

Автори прийшли до висновку, що, швидше за все, людям похилого віку стає важче орієнтуватися. Також цю ознаку називали одним з перших відхилень багато родичів людей, у яких пізніше була діагностована хвороба Альцгеймера. Вони помічали, що їх близька людина починає губитися за кермом.

Сильно гальмуєш

Як впевнені вчені, їх метод працює з точністю понад 80 відсотків. Використовуючи ці прості індикатори, можна з великою впевненістю визначити наближення когнітивного розладу як у вас, так і у близьких людей і вжити необхідних заходів.

Мало того, раннє дослідження Колумбійського університету показало, що і манера різкого гальмування є ранньою ознакою деменції. Виявляється, природна поведінка при водінні можна використовуватися в якості надійного маркера відсутності навіть легких когнітивних порушень.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!