Майже 4 тисячі франківчан – «офіційні» алкоголіки


В Івано-Франківську на диспансерному наркологічному обліку перебуває 3911 осіб з діагнозом «Алкоголізм», в тому числі 480 жінок. 120 хворих мають ускладнення алкоголізму у вигляді гострих алкогольних психозів. На профілактичному спостереженні також перебуває 1016 осіб, серед яких 118 жінок.

Про це йшлося під час засідання круглого столу медиків на тему «Співпраця наркологічної служби міста Івано-Франківськ з лікарями загальної практики сімейної медицини щодо раннього виявлення та лікування наркологічних хворих».

«Вперше на прийом до лікаря-нарколога такі хворі попадають через 10-15 років після початку алкогольної хвороби в другій або третій стадії захворювання, - зазначає головний лікар обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич, - коли вже сформована деградація особистості, повною мірою проявляють себе міжособистісні проблеми в сім’ї, на роботі тощо. Тоді спеціалізована медична допомога малоефективна, тому що у наркологічних хворих на таких стадіях, як правило, немає мотивації на лікування».

Одною з проблем, яку важко вирішувати лікарям-наркологам самотужки, Валерій Анатолійович називає захист дітей, які виховуються в сім’ях, де батьки алкозалежні.

Поширення алкоголізму, за даними медичної статистики, щороку збільшується. Середній вік хворого на алкоголізм за останні 5 років зменшився на 10 років. Найбільше алкозалежних у віковій групі 45-55 років. Поширення алкоголізму відбувається також серед жінок і юнаків. Саме асортимент і реклама алкогольних напоїв, вважають спеціалісти, сприяють формуванню алкогольної залежності від вживання слабоалкогольних напоїв та пива.

«У зв’язку з такою проблемою у підлітковому середовищі, - говорить обласний підлітковий нарколог Михайло Калинець, - було видано наказ Міністерством охорони здоров’я України у 2012 році про обов’язкове щорічне проходження медичних оглядів дітей в школах, особливо лікувальних закладах, і присутній при цьому має бути нарколог. На початку 2013 року ми взяли одну вікову групу – 1997 рік. При моніторингу 1670 дітей у 35 % сформована залежність до тютюну. Це говорить про те, що дитина щоденно викурює не менше 3-5 сигарет, або і більше. Серед них – раз на місяць перебувають у стані алкогольного сп’яніння.12% дітей мають досвід вживання психотропних та наркотичних речовин. Ці цифри вкотре доказують на поле діяльності лікарів-наркологів. Саме тому працюємо постійно з дітьми шкільного віку: читаємо лекції, проводимо профілактичні заходи на дану тематику».

Лікарі наголошують, що вести здоровий спосіб життя – найосновніше. Вживання алкоголю несе за собою шкоду, перш за все це смертність від серцево-судинних, онкологічних захворювань, туберкульозу, травм, а також соціальні проблеми.