Молитвою і матеріально допомагає Церква українському війську


Нині Україна переживає найдраматичніший період своєї новітньої історії. Окупаційні російські війська шматують українську територію, гинуть захисники Вітчизни й мирні громадяни, зростає число поранених й інвалідів, страждають жителі окупованих агресором українських міст і сіл, збільшується на сотні тисяч число переміщених осіб, які залишились без даху над головою і без засобів до існування.

На тлі тотальної інформаційної війни Росії проти нашої країни, коли українське суспільство переповнене болем і тривогою за майбутнє своїх дітей і держави, Церква залишається разом зі своїм народом і гідно відповідає на посталі виклики. 

Нині про допомогу Івано-Франківської архієпархії УГКЦ українському військові, пораненим, сім’ям загиблих в АТО, вимушеним переселенцям з Криму, Донеччини та Луганщини розповідають економ архієпархії о. Михайло Клапків, виконавчий директор благодійної організації «Карітас—Івано-Франківськ, УГКЦ» Наталія Козак та керівник Мальтійської служби Івано-Франківська Роман Яручик.

Відгукнулися віряни кожної парафії
Економ Івано-Франківської архієпархії о. Михайло Клапків: 
— Одне з найголовніших завдань, які нині стоять перед кожним свідомим українським громадянином і християнином, — допомога захисникам Вітчизни. У цей важкий час Церква залишається зі своїм народом і молитовною підтримкою та матеріальною допомогою, в міру своїх сил і можливостей, підтримує усіх, хто потребує: вояків українського війська, поранених і сім’ї, які втратили у війні батьків і синів, внутрішніх переселенців. Ще в червні минулого року на заклик митрополита Івано-Франківської архієпархії УГКЦ архієпископа Володимира Війтишина, який звернувся до вірних нашої Церкви й усіх людей доброї волі із проханням про допомогу нашій армії, відгукнулися віряни кожної парафії архієпархії. Церковна влада зразу ж призначила відповідальним за цей напрям о. Віталія Максиміва, який ррунтовно взявся за працю.

Завдяки складеним у 2014 р. пожертвам на українське військо економічний відділ архієпархії провів низку важливих благодійних акцій. В  їх числі — ремонт радіолокаційної системи в Івано-Франківську, яка є однією із найбільших в Україні. Її відновлення та працездатність уможливлює навчання авіації за будь-якої погоди. На ремонт цієї системи було витрачено 95 940 грн. Згодом допомогу отримав батальйон «Айдар». Зазначу, що за час бойових дій на сході він постійно отримує фінансову підтримку Івано-Франківської архієпархії. Батальйонові було надано військовий одяг, бронежилети, захисні окуляри, наколінники, налокітники, мобільний зв’язок, рюкзаки, аптечки, різні медпрепарати, джгути на загальну суму  123 150 грн. Приємним став той факт, що один із перших наданих бійцям бронежилетів зберіг життя солдатові, витримавши на собі силу ворожого пострілу, що свідчить про їх надійність і високу якість. Закуповують їх за кордоном та, отримавши запит від батальйону чи інших військових підрозділів, видають безпосередньо бійцям. Приміром, внутрішній роті міліції перед відправленням у зону антитерористичної операції було надано тепловізор, спальники, намети на суму 62 038 грн. Одна з військових частин Національної гвардії України, яка несе свою службу на сході, отримала допомогу: захисні окуляри, ремені, одяг, паливний насос, ліхтарики, автохолодильники, тактичні рукавиці, наколінники, налокітники. А загалом на підтримку Національної гвардії України архієпархія витратила 158 497 грн. Подібно ж до цього зреагувала архієпархія і на запит від 8-го окремого полку спецпризначення. Фінансовий відділ архієпархії закупив для нього куртки, берці, штани, термобілизну, шапки, шкарпетки, рукавиці на суму 48 400 грн. Нагадаємо, що велика кількість його бійців — вихідці з Івано-Франківщини. 

Додамо також, що Івано-Франківська архієпархія вирішила закуповувати амуніцію в США, якість якої не викликає жодних сумнівів. Тим більше, що фірма «Rothco», яка  забезпечує американську армію амуніцією, погодилась на співпрацю із фінансовим відділом Івано-Франківської архієпархії на доволі вигідних умовах. 

Наступна допомога була спрямована на закупівлю генератора, курток, штанів, берців, рукавиць для 75-ї аеромобільної бригади на суму 21 085 грн. Також 5-й батальйон отримав тепловізор, інфрачервоний далекомір, термобілизну. Вартість цієї амуніції та приладів — 89 500 грн. 

Вже в січні цього року батальйонові «Івано-Франківськ» було надано 50 комплектів високоякісної термобілизни, придбаної на суму 33 265 грн. 

Неможливо було оминути увагою і приватні звернення матерів, сини яких вирушають на схід України для участі в бойових діях. На цей час загальна сума, надана матерям для закупівлі найнеобхіднішого для своїх синів, становить 58 000 грн.

Важливою і вкрай необхідною для українських вояків стала спільна акція Благодійної організації «Карітас» разом із фінансовим відділом архієпархії — придбання реанімобіля. Його в зону АТО доправив директор «Карітасу» о. Володимир Чорній. За словами отця Володимира, «Церква в такий спосіб стає ближчою до воїнів і допомагає чим може».
Важко переоцінити ту духовну підтримку й опіку наших капеланів, які цілодобово пліч-о-пліч із бійцями у найгарячіших точках. На сьогодні кількість священиків Івано-Франківської архієпархії, які повернулися із зони антитерористичної операції, — 18 осіб. Для придбання бронежилетів, касок, одягу і добових коштів на їх забезпечення було витрачено 55 265 грн. 

А загалом завдяки численним пожертвам вірян Івано-Франківської архієпархії окремим приватним підприємцям, а також людям доброї волі на потреби українського війська Івано-Франківська архієпархія УГКЦ витратила 1 100 000 грн. Прошу в жодному разі цей ретельний звіт не розцінювати як намагання «показати себе», але ми вважаємо, що наші вірні і доброчинці повинні знати, куди й на що йдуть їхні кошти. Бо останнім часом з’явилося багато «добрих» людей, які наживаються на народному горі.

На жаль, війна проти народу України триває, тому, окрім щоденної молитви, яку підносить священство з вірними у храмах міст і сіл, наша архієпархія і надалі допомагатиме воякам. І тут потрібно відзначити вкрай необхідні ініціативи волонтерів нашої архієпархії, які своєю діяльністю засвідчують тісну єдність Церкви зі страждаючим народом. Йдеться про вже відомий проект «Зігрій теплом українського вояка», який має на меті виготовлення й доставлення наших воїнам «буржуйок-титанів».

«Карітас» — діяльне милосердя
Благодійна організація «Карітас» Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, місією якої є розвиток громадянського суспільства, соціальна опіка та надання допомоги тим, хто потребує її, в теперішніх умовах намагається відповісти на сучасні виклики, які постали перед нашим народом. Нагадаємо, що ця благодійна служба першою в Україні почала допомагати потребуючим громадянам ще на початку 90-х років минулого століття.

Виконавчий директор «Карітасу» Наталія Козак так окреслила напрями роботи організації та формат праці: «Окрім різноманітних соціально важливих проектів, наша благодійна організація зосередила великі зусилля на двох напрямах. Перший — це допомога пораненим українським воякам АТО, сім’ям загиблих в АТО фінансами, продуктами харчування, засобами особистої гігієни, постільною білизною, одягом, взуттям та медикаментами. А другий — продовжуємо опікуватися вимушеними переселенцями, які живуть на території області. На 23.01.2015 року у БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» отримали допомогу 537 сімей, а це 1 437 осіб. Переміщені особи отримали продукти харчування, кошти на проживання, медикаменти та медичні препарати, засоби гігієни, одяг, взуття, дитячі ліжка, спальні матраси, розкладачки, будівельні матеріали та інструменти, побутову техніку, речі першої необхідності, канцтовари, шкільні форми, взуття й приладдя. Окрім цього, 114-ти переміщеним особам надали гуманітарну допомогу, а 32 сім’ям — юридичну. Загальна сума  наданої допомоги становить 1 706 348 грн. Зазначу також, що пересенці з АР Крим кримсько-татарської національності переважно вже встигли адаптуватися. 

На відміну від кримських татар, етнічним українцям з Донецької та Луганської областей важче. Більшість із них — населення малозахищених категорій: пенсіонери, багатодітні і неповні сім’ї, одинокі матері із дітьми тощо. Щоб вони пристосувалися до умов нового для них суспільного середовища, для них було проведено соціальну адаптацію та інтеграцію в місцеву громаду. Окремо потрібно сказати про психоемоційну підтримку психологами та нашими соціальними працівниками переселених із рідних місць сімей, щоб вони почувалися як удома. 

«Мальтійська служба»: голодного — нагодувати 
Прикарпаття пам’ятає, як минулого року у другий день грудня на Майдан до Києва двома мікроавтобусами з польовою кухнею вирушили 18 молодих «мальтійців» на чолі зі своїм керівником Романом Яручиком. Зауважимо, що польова кухня «Мальтійської служби» Івано-Франківська — це передусім християнська волонтерська спільнота, яка покликана забезпечувати харчування й першу допомогу потребуючим. 3 грудня вони вже готували страви й гарячі чаї. Роман згадує: «За 107 днів Революції гідності ми приготували 416 тис. порцій страв. Другу кухню поставили через тиждень після приїзду і використовували її як чайну. Після сотого дня виснажливої роботи й мільйонного горнятка чаю ми перестали рахувати. Зазвичай працювали по 12 годин, в кризові дні — цілодобово. Наприкінці лютого наша польова кухня опинилася у вирі подій — на шляху евакуації поранених. Тоді паралельно з харчуванням ми займалися перев’язкою, наданням техдопомоги, кип’ятили воду для операційної. Молоді «мальтійці» теж були на передовій на інститутській. Вони набирали чай, суп у 35-літрові термоси і носили хлопцям. іноді дуже складно було утримати їх на кухні і пояснити, що вони потрібніші тут, а не на передовій». 

Не сидять склавши руки «мальтійці» і нині. Нещодавно 12 волонтерів «Мальтійської служби допомоги» Івано-Франківська повернулися з Маріуполя, де забезпечували гарячими обідами щоденно 700 вимушених переселенців із зони бойових дій. Після того, як на базі екуменічного центру «Обновлення» здійснили ремонт приміщення під кухню, зробили під’їзд до неї й навчили місцевих волонтерів працювати на ній, «мальтійці» передали кухню та обладнання волонтерам екуменічної спільноти і повернулися додому. 

Окрім цього, вони ще й встигли забезпечити перев’язним, хірургічним матеріалами, обладнанням  першої допомоги, вовняними ковдрами та протипожежними матеріалами п’ять медсанчастин Маріуполя. До речі, 18% загальної вартості цього проекту профінансував економічний відділ архієпархії.

Словом, ми бачимо, як у надзвичайно складних умовах сьогодення Івано-Франківська архієпахія УГКЦ гідно служить своєму народові — і молитвою, і матеріальною допомогою.

Галичина