Одного з топфігурантів справи «ПриватБанку» відправили під варту з можливістю застави у 52 млн грн


Вищий антикорупційний суд відправив під варту колишнього першого заступника голови правління «ПриватБанку» Володимира Яценка до 22 квітня 2021 року.

Суддя також призначив альтернативою затримання заставу в 52 мільйони 210 тисяч гривень, про це заявили під час засідання, пише Громадське..

Водночас прокурори просили призначити заставу у 136,8 мільйона гривень, оскільки Яценко фігурує у справі про розкрадання майже 137 мільйонів гривень.

Якщо Яценко внесе заставу, він повинен носити електронний браслет, не відлучатися з Дніпропетровської області без дозволу слідчого, судді, прокурора, утриматися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками, здати на зберігання усі паспорти.

Яценка затримали 22 лютого в аеропорті «Бориспіль». Адвокати стверджували, що він вилетів із Дніпра до Відня на плановий огляд лікаря. За їхніми словами, довідка була видана австрійським лікарем ще 2 лютого.

Захисники переконують, що Яценко планував повернутися в Україну, оскільки 25 лютого він із дружиною та дітьми мав летіти на відпочинок на Мальдіви — адвокати надали квитки й ваучери на відпочинок до 13 березня. Таким чином захист стверджував, що Яценко не хотів тікати з України. А поїздка до Відня мала бути дванадцятою за останні роки.

Що інкримінують Яценку?

У справі оголосили підозри колишньому голові правління «ПриватБанку» Олександру Дубілету, експершому заступнику голови правління Володимиру Яценку та колишній керівниці одного з підрозділів «ПриватБанку», яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов'язаній страховій компанії.

Їх підозрюють у тому, що у грудні 2016 року за день до визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним вони на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку понад 136,89 млн грн на користь страхової компанії, пов'язаної з кінцевими бенефіціарами «ПриватБанку».

Яценку інкримінують ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу — розтрата майна через зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою. У разі доведення вини йому загрожує від 7 до 12 років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років із конфіскацією майна.

Зазначимо, що Володимир Яценко також є співзасновником Monobank. Разом із низкою колишніх топменеджерів «ПриватБанку» він володів міноритарними пакетами акцій фінустанови. До націоналізації банку у 2016 році у власності Яценка було 0,3236% акцій банку.

На початку 2020 року Господарський суд Києва відкрив провадження за позовами низки екстопменеджерів та ексакціонера «ПриватБанку», які оскаржили його націоналізацію. Серед позивачів є і Яценко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!