Рада повернула виплату «лікарняних» у разі хвороби або травми


Верховна Рада ухвалила закон, який усуває прогалину в законодавстві, через яку застраховані особи позбавлялися права на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, на загальних підставах.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідний законопроєкт № 5187 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності) на позачерговому засіданні ВР в цілому підтримали 304 народних депутатів.

Ухвалений документ вносить зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до яких відновлюється право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком: "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві".

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування та буде введений у дію з 30 червня 2021 р.

Як пояснюють автори у пояснювальній записці, 31 грудня 2020 року набрав чинності Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який по суті започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні. Проте, з його прийняттям відбулися зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до яких із переліку страхових випадків виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати Фондом соціального страхування України, а саме "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві". Зазначається, що допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року не отримали б близько 2,5 млн. осіб.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!