Рівень Світового океану підвищується швидше, ніж припускали вчені


Зміни клімату призводять до того, що рівень Світового океану підіймається швидше, ніж передбачалося в найпесимістичніших прогнозах учених. Це може призвести до більш раннього затоплення прибережних міст, ніж прогнозували раніше.

Таку оцінку ситуації вчені зробили, ґрунтуючись на моделях Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату. Її результати опублікували в журналі Ocean Science, пише Громадське.

Дослідження стосується двох п’ятих населення Землі, яке живе поблизу берегової лінії. Воно може зіткнутися зі ще більшою небезпекою через повені, урагани та припливи, наголошують учені. Країнам доведеться стримувати викиди парникових газів навіть більше, ніж очікувалося, щоб контролювати рівень моря.

Аслак Грінстед, геофізик із Копенгагенського університету та співавтор дослідження, каже, що державам необхідно додатково скоротити викиди 200 мільярдів тонн вуглецю, щоб залишатися в межах граничних значень, установлених попередніми прогнозами. Це еквівалентно приблизно п'яти рокам глобальних викидів.

Під час дослідження враховували дані останніх 150 років. Нові спостереження показують, що до кінця століття рівень Світового океану підніметься на пів метра, якщо температура підвищиться всього на 0,5 градуса Цельсія. А втім, більш імовірним на сьогодні є прогноз щодо підняття рівня води на понад 1 метр — при збільшенні температури на 2 градуси Цельсія.

«Моделі, на основі яких ми формуємо наші прогнози підвищення рівня океанів, сьогодні недостатньо чутливі», — наголошує Грінстед.

Такі висновки науковці зробили на тлі новин, що підвищення температури повітря з 1994 до 2017 року призвело до танення 28 трильйонів тонн льоду. Це робить найгірші кліматичні сценарії більш вірогідними.

Нова методологія відстеження зміни рівня моря може допомогти страховим компаніям, забудовникам і містобудівникам зводити ефективніші системи захисту від припливів

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!