У МЗС заявили, що Росія шантажує Україну через рішення вислати дипломата


Росія вдалася до шантажу України через рішення вислати російського дипломата з Києва — хоче оголосити персоною нон грата співробітника українського посольства.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін в етері телеканалу «Україна 24», пише Громадське.

Зазначив, що Україна у відповідь на провокацію РФ та затримання українського консула в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка вишле старшого дипломата — одного з радників посольства Росії в Києві, на прізвище Черніков. Відповідну ноту надішлють 19 квітня і протягом 72 годин він буде змушений покинути Україну.

Водночас через це РФ вдалася до шантажу, каже Єнін.

«До того ж ми вже почули певний шантаж з російського боку. Нам закидають, що якщо ми будемо наголошувати на оголошенні персоною нон грата саме співробітника посольства, а не одного з консульств, то вони будуть змушені оголосити персоною нон грата співробітника нашого посольства в Москві», — розповів заступник глави МЗС.

Він додав, що цивілізованому світу треба звикати до того, що російська дипломатія є насправді не дипломатією, а продовженням діяльності спецслужб у гібридній війні.

Про затримання українського консула

Російські правоохоронці стверджують, що дипломата затримали нібито під час отримання інформації закритого характеру з баз даних правоохоронних органів Росії. Єнін розповідає, що насправді до консула зателефонувала людина і попросила про особисту зустріч за кавою.

«Після цього почала діставати з сумки якісь незрозумілі диски. Після цього наш консул лише встиг сказати: "припиніть цю провокацію". І тут же був затриманий», — каже Єнін.

Нагадаємо, що Москва вимагає від раніше затриманого українського консула покинути територію РФ до 21 квітня. А затримували його 16 квітня, протримали кілька годин, але потім відпустили.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!