"Волонтерство дає більше, ніж забирає", - Волонтерка з Коломиї Іванна Федорак


У межах проєкту «Волонтерство for everyone» команда ГО «ТиЗміни» знайомиться та переймає досвід амбасадорів волонтерства з п’яти громад Івано-Франківської області.

Нещодавно поспілкувалися з Іванкою Федорак, координаторкою волонтерів Благодійної організації Карітас Коломия, щоб дізнатися, з якими викликами стикаються громадські організації та благодійні фонди на другий рік повномасштабного вторгнення. 

Іванка — волонтерка із понад семирічним досвідом. Ще під час навчання дівчина долучилася до акції «Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей» від Карітас Коломия. Тоді і розпочалась історія волонтерства Іванки. За роки роботи вона здобула неоціненний досвід, яким і поділилася.

З якими викликами зустрічається волонтер-початківець?

Волонтерство для Іванки — це милосердя та можливість проявити свою жертовну любов. А реалізувати себе у спільноті Карітас було легко від початку, адже дівчина комфортно почувалася серед людей, які розділяють її цінності. І не лише на словах, але й в процесі роботи. 

«Спершу було складно організувати час та поєднувати навчання, волонтерство, особисте життя. Складно всюди встигати. Волонтерство навчило мене тайм-менеджменту», — розповідає волонтерка. Додавало сил і те, що громада радо підтримувала організацію, а люди розуміли, що кожен її учасник жертвує свій час і сили просто заради безкорисної допомоги людям. 

Волонтерство — це лише віддавати?

Іванка розповідає, що волонтерство приносить їй духовну користь та допомагає всебічно розвиватися: «Я за професією педагог. І коли я волонтерила в літніх таборах або працювала асистентом вчителя у Литві, я зрозуміла, що хочу надалі розвиватися у цій сфері. Також у кожного волонтера за роки роботи розширюється коло спілкування, налагоджується тісний зв‘язок з іншими людьми та з’являється багато досвіду, зокрема того, що черпаєш від інших». 

Найулюбленішим проєктом Іванки є відома ініціатива «Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей», де волонтери мають можливість стати чарівником для багатьох діток: «Читаєш лист дитини і розумієш, що от-от станеш Святим Миколаєм для когось. Цей процес надихає. Цей досвід наповнює».

Як волонтери Карітас Коломия зустріли повномасштабне вторгнення?

24 лютого 2022 року кожного з нас охопив гнів та жах від усвідомлення випробування, яке випало на долю українського народу. Проте кожен, хто волонтерив задовго до вторгнення, швидко мобілізувався, відчуваючи потребу у своїй праці. Іванка пригадує, що попри жах та біль, повномасштабне вторгнення в організації зустріли згуртовано: викладалися на повну, працювали 24/7. З‘явилися нові напрями діяльності, зокрема почали приймати біженців, готувати шелтери та розвозити допомогу. Моніторинг ситуації і управління процесами в організації не припинялися навіть вночі.

Вже за кілька місяців вдалося систематизувати роботу та виробити ритм, налагодити процеси. Станом на сьогодні інтенсивність волонтерської допомоги трохи знизилась, адже кількість активних волонтерів зменшилась. За відчуттями Іванка, на відсотків сімдесят. Проте організація продовжує працювати і допомагати завдяки тому, що вдалося зберегти необхідну кількість людей для безперебійної та ефективної праці. Сьогодні Карітас Коломия продовжує реагувати на виклики, пов’язані з війною в Україні, видавати допомогу, сортувати одяг, продуктові набори, відвідувати людей похилого віку тощо.

Як ефективно залучати волонтерів на другий рік повномасштабного вторгнення?

Іванка переконана, що ключ до довгих і плідних стосунків організації з волонтером — це чіткість і розуміння обов‘язків кожного: «Пропонуйте волонтеру конкретну роботу, а не шукайте універсального працівника. Людина має розуміти свою функцію, скільки часу потрібно виділяти». 

Другий принцип — це формувати спільноту волонтерів. Зокрема Карітас Коломия регулярно організовує зустрічі, спільні поїздки, прогулянки та походи в гори. Також організація пропонує своїм волонтерам лекції, тренінги та допомагає розвиватися кожному особистісно.

«Волонтер має не лише віддавати, але й отримувати», — вважає Іванка.

Труднощі волонтерства у 2023 році та взаємодія з владою 

Карітас Коломия проводить тісну співпрацю з усіма громадами, що розташовані на всій території Коломийської єпархії УГКЦ. З деякими команда підписала меморандум про співпрацю. У трьох громадах благодійний фонд надає соціальну послугу домашнього догляду. 

Ключовою проблемою організації сьогодні є кадровий відбір: «Не у всіх є добрі наміри, складно знайти підхід до людини, зрозуміти її мотиви волонтерства. Хтось хоче мати матеріальну винагороду — це боляче усвідомлювати. Приходять люди, які не підтримують наші цінності, чинять несправедливо — це підриває імідж всієї команди. У цей момент буває складно зберігати емпатію і доводиться зупинити людину».

Поради молодому волонтеру від Іванки Федорак

Координаторка волонтерів Карітас Коломия запевняє, що волонтерство збагачує і дає людині більше, ніж вона віддає. І для того, щоб вдало розпочати свій шлях у цій справі та відчути духовне збагачення, варто звернути увагу на кілька моментів.

1. Подумайте, чи є у вас особистий ресурс. Не потрібно братися за усе і одразу, намагатися допомогти всюди. Це шлях до швидкого вигорання. Виділіть стільки часу на волонтерство, скільки дозволяє графік.

«Давати не з надлишку, а з ресурсу», — підкреслює Іванка.

1. Будьте відкритими. Не бійтеся знайомитися, брати контакти інших волонтерів та багато спілкуватися — це надважливий скіл, який допоможе швидше адаптуватися та стати частиною спільноти.

Підтримувати волонтерів та ставати частиною волонтерства — це робити свій внесок у Перемогу. Тому сьогодні так важливо допомагати благодійним організаціям та розвивати спільноту волонтерів.

Проєкт «Волонтерство for everyone» організовано ГО «Ти Зміни» у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Український незалежний центр політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!