Все про дитячі пазли: історія винаходу, його користь та поради щодо вибору


Пазли для дітей — це цікавий та корисний спосіб провести вільний час.

Ми вирішили з’ясувати, хто їх винайшов, яка існує користь від них, та як їх правильно обирати в залежності від віку дитини.

Що таке пазли?

Пазл — це картинка, поділена на частини, які треба зібрати разом, щоб отримати повне зображення. Це гра-головоломка, що розвиває образне та логічне мислення у дітей, а також цікава дорослим. За однією з версій, винахідником пазлу вважається англійський картограф та видавець Джон Спілсбері. Він наклеїв географічну карту на дерев’яну основу та розділив її по державних кордонах, а потім запропонував зібрати заново.

До початку XIX сторіччя такі головоломки використовували лише як навчальні посібники. Їх не потрібно було скріплювати, а лише скласти разом на рівній поверхні. Згодом дерево замінили на картон, що значно здешевлювало собівартість пазлів. І лише в 1909 році почався промисловий випуск іграшки з деталями для скріплення, тобто такі, якими ми знаємо їх зараз. Це дало можливість і далі зменшити вартість продукту, тому такі настільні ігри стали досить популярними.

Яка користь для дітей

Пазли позитивно впливають на розвиток дитини. У віці від одного року, вони допомагають розвивати дрібну моторику, оскільки малюк намагається вставити деталь у відповідний отвір, прокручуючи її в різні сторони. Також така гра стимулює логічне мислення та фантазію. Але, щоб цей вид дозвілля приносив задоволення, дорослі мають допомагати.

● Батьки можуть показати, що саме треба робити та давати підказки, який саме шматочок підходить у певний отвір.

● Обов’язково потрібно покласти готове зображення перед очима, щоб дитина могла на нього орієнтуватись.

● Якщо малюк втомився і не хоче складати головоломку, не треба його змушувати.

Завдяки пазлам дитина краще знайомиться з навколишнім світом. За їх допомогою можна вивчити геометричні фігури, кольори, азбуку, цифри, назви тварин, рослин, персонажів улюбленої казки та ін. Також настільна гра розвиває концентрацію уваги, однак не треба очікувати, що дитина одразу зрозуміє та полюбить цю головоломку. Будьте прикладом для неї та почніть збирати картинки разом, насолоджуючись процесом.

Як обрати пазли для малюка

Сьогодні виробники пропонують головоломки декількох рівнів складності для малюків різного віку. В інтернет-магазині Panama за цим посиланням https://panama.ua/categorys/76281/ ви знайдете цікаві настільні ігри для розвитку дітей. У віці до одного року малюк вчиться концентрувати погляд, в них розвивається слух, зір, нюх та тактильні відчуття, тому вводити пазли ще рано. Дитині від 12 до 18 місяців можна давати пазли з двох-трьох частин, а пізніше перейти на дощечки, де малюк має співвіднести форму фігурки та розмір отвору. Важливо, щоб деталі надійно фіксувались і не рухались, якщо малюк випадково їх зачепить.

Обирайте пазли з твердих матеріалів: картон, дерево чи метал. Їх краї мають бути добре оброблені, аби не зашкодити дитині. Постійно переходьте на іграшки з більшою кількістю деталей, коли ваше чадо засвоїть попередню. Поступово збільшуючи навантаження, можна досягти 24 елементів у трирічному віці. Від чотирьох до восьми років діти вже розуміють логічний зв’язок, тому можна обирати досить складні пазли. Після 10 років їм цікаво складати головоломки, алгоритм яких їм ще не відомий, тому можна запропонувати досить складний малюнок з багатьма деталями на ньому. Але у будь-якому разі треба враховувати розумовий розвиток і темперамент людини, що збиратиме пазл.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!