Затримані та зниклі на Майдані прикарпатці


У соцмережах поширюють повідомлення про зниклих та затриманих учасників Євромайдану. Серед них є й чимало прикарпатців.

«Репортер» спробував систематизувати інформацію. Наразі відомо про вісьмох затриманих. Двоє майданівців постраждали, ще двоє - зникли, є також один загиблий.

ЗАТРИМАНІ

Олександр Костур, 21 рік, студент, родом з міста Долина Івано-Франківської області, напівсирота, батько – інвалід І групи. Затриманий «Беркутом» 22 січня близько 13:00 години під час атаки силовиків на Грушевського. Під час затримання Сашко в кишені набрав на мобільному номер тітки, вона близько години слухала, як його допитували. Телефон вимкнувся. Його вважали зниклим, та вночі Сашка знайшли у Святошинському райвідділі міліції. Міра запобіжного заходу: два місяці тримання під вартою. Зараз перебуває в Лук'янівському СІЗО. Розгляд апеляції перенесли на 10:20 14 лютого, причина - не встигли розглянути справу.

Любомир Гурмак, 32 роки, з Коломиї. За інформацією народного депутата Олександра Донія, Гурмака затримав Оболонський суд на два місяці, наразі вын перебуває у Лук’янівському СІЗО. «У хлопця 10 років тому померла мати, а батько – у лікарні (і за ним доглядає сестра). Рідні не знали, де він, і чи взагалі живий. В камеру мене не пустили, побачення не дали. Завтра писатиму слідчому, хай дає письмову відповідь. З вівторка можна нести передачі», - написав Доній на своїй сторінці у соцмережі. У понеділок, 3 лютого, Апеляційний суд змінив запобіжний захід на частковий домашній арешт з 20:00 до 7 ранку.

Владислав Сілецький, з Коломиї, 20-23 роки. Засуджений на 2 місяці. Перебуває в одному з Київських СІЗО.

Віталій Маліборський, 41 рік, родом з Калуша. Поїхав до Києва 20 січня. Його затримали 22 січня близько 14:00 години під час сутичок з «Беркутом». Міру запобіжного заходу визначив Оболонський суд в ніч з 24 на 25 січня, – домашній арешт. Адвокат оскаржує рішення, наголошує, що застосування й такого запобіжного заходу є безпідставним. Клопотання щодо зміни запобіжного заходу для Віталія Маліборського суд відхилив та залишив чоловіка під вартою. Він перебуває в СІЗО.

Василь Слівінський, 41 рік, родом з Калуша. Був затриманий 22 січня близько 14:00 години під час сутичок з «Беркутом» на Європейській площі біля готелю Дніпро. Наразі перебуває в одному з київських СІЗО. Міра запобіжного заходу, визначена Оболонським судом, – цілодобовий домашній арешт. Клопотання щодо зміни запобіжного заходу для Слівінського перенесене на 11:20 годину 14 лютого. Причина: місцеперебування підозрюваного суду невідоме. Слівінський перебуває в Калуші під цілодобовим домашнім арештом.

Данило Галицький, 1975 р.н., мешканець Івано-Франківська. Обвинувачується в організації масових заворушень. Розгляд апеляції Галицького суд відклав на 10.00 14 лютого - до суду не з'явився адвокат. Наразі перебуває в Лук'янівському СІЗО. Він був затриманий на вулиці Грушевського 22 січня.

Михайло Остафійчук 1960 р.н. з села Потічок Снятинського району. Був затриманий увечері 22 січня на Грушевського. Йому інкримінують участь у масових заворушеннях. Рішенням Дарницького районного суду йому обрали міру запобіжного заходу у вигляді триманн під вартою. Суд стверджує, що матеріали кримінальної справи йому не надані. Апеляційний суд відклав розгляд скарги на 11:20 13 лютого. Остафійчук наразі перебуває в СІЗО. Має на утриманні матір, учасницю війни.

Дмитро Бучко, з села Гериня Долинського району. 21 січня його затримав "Беркут" у Києві на вулиці Грушевського. Суд відбудетсья 11 лютого о 12:20 годині.

ПОСТРАЖДАЛІ

Василь Максимів, 6.01.1973 р.н., родом з села Якубів Долинського району. Втратив око.

Василь Костинюк, 1967 р.н. з села Балинці Снятинського району. Отримав тілесні ушкодження в сутичках із "Беркутом", також внаслідок тривалого перебування на київському Майдані звернувся за меддопомогою до Заболотівської лікарні із підозрою на туберкульоз.

ЗНИКЛІ

Василь Чіх, афганець, зник 14 січня, родом з селища Отинія Коломийського району. Василь - колишній працівник ДАІ, 1961 року народження, зараз на пенсії. 12 січня поїхав у Яготин до свого друга, голови якоїсь козацької організації. Останній раз з Василем розмовляли по телефону 14 січня - він був ще у Яготині. Казав, що проводить "політичні роз'яснення". І відтоді звісток про нього немає - телефон вимкнений. Василь має дочку Мар'яну та сина. Координати: 0672772112 Вікторія.

Андрій Карбишев, 36 років, волонтер Євромайдану, родом з Івано-Франківська, мешкає в Білій Церкві.

25 січня вдень поїхав за межі Майдану, подзвонив, що повертається, і відтоді не виходить на зв'язок. Телефони вимкнені. Андрій майже два місяці прорацював на розливі чаю біля Головпоштампу.

ЗАГИБЛІ

Богдан Калиняк помер в обласній лікарні Івано-Франківська. 52-річний бізнесмен заробив пневмонію під час сутичок на вулиці Грушевського в Києві. Про це повідомив мер міста Коломиї Ігор Слюзар, який добре знав померлого. Калиняк багато допомагав Майдану і грошима, і товаром.

Калиняк провів на Майдані майже два місяці. Останнім часом він майже без сну і відпочинку допомагав пораненим, робив "чорну" роботу, залишався на нічні чергування. Додому Калиняк повернувся хворим та втомленим. А днями активіста з Коломиї не стало.

У 90-х роках Калиняк пішов у приватний бізнес, займався побутовою технікою і відкрив свій магазин. У нього залишилися син і дочка, а нещодавно народилася внучка. Чоловік самостійно лікувався на Майдані та запустив перебіг хвороби.

"Коли приїхав сюди, йому стало зовсім погано, якщо я не помиляюся, через пневмонію на тлі серцевої недостатності", - розповів Слюзар.

На похорони Калиняка Народна рада Коломиї виділила гроші, незважаючи на те, що сім'я померлого цілком заможна. "Просто люди розуміють, що він пішов з життя не через власні амбіції, а в ім'я кожного з нас і майбутнього країни", - вважає Слюзар.