Олександр Сич: «Імітація зусиль – характерна ознака відомства Табачніка»


«Представники Міносвіти не вперше намагаються відмовитися від реальних механізмів розв’язання освітянських проблем на користь імітації зусиль». Про це під час засідання парламентського Комітету з питань науки і освіти заявив народний депутат України від Олександр Сич.

Апелюючи до присутнього на засіданні Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Сулими, Олександр Сич закцентував увагу чиновника на свідомому намаганні Міністерства «спустити на гальмах» вирішення цілого ряду проблем, що потребують нагального врегулювання.

Це, зокрема, стосується й напрацьованих Комітетом рекомендацій за результатами парламентських слухань на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення».

«Міносвіти, з одного боку, переконує нас, що нібито докладає зусиль для поліпшення ситуації в галузі – купує шкільні автобуси, друкує нові підручники... При цьому результати такого «покращення» мають якісно протилежний ефект на практиці – перебої із транспортуванням школярів, до прикладу, в Чернігівській області, або ж вже не раз згадувані учасниками Парламентських слухань корупційні схеми у видавничій справі», - зауважив Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

«Не меншої шкоди завдають спроби «замилити» реальні проблеми формулюваннями на кшталт «вивчити питання». До прикладу, чіткі та зрозумілі Рекомендації, адресовані Кабміну, «розробити і запровадити новий механізм організації, відбору, видання і забезпечення підручниками навчальних закладів» Міносвіти пропонує переформулювати як «опрацювати питання щодо запровадження», тобто «спустити на гальмах»! Запитання до представників Міносвіти – скільки можна вивчати питання і терпіти корупцію в цій сфері?!», – продовжив Олександр Сич.

Втім, як відзначив націоналіст, найбільше його обурює ідея викинути з тексту Рекомендацій пропозицію вчителів, адресовану уряду – «припинити адміністративне втручання в навчально-виховний процес».

«Маю запитання до колег і всіх присутніх – у нас що, немає цього явища? Хіба не змушують вчителів брати участь у заходах Партії регіонів чи скаржитися на «незручності в зв’язку з Майданом»?! Хіба не «пресують» за участь в акціях студентів, які змушені голодувати на знак протесту?!», – резюмував Олександр Сич.