Безпечна їзда на зимових шинах - що потрібно знати


Фактори безпечної їзди взимку: про що потрібно завжди пам'ятати - поради експертів.

Зимові шини та швидкість: Важливі моменти, про які слід пам'ятати

Для багатьох водіїв їзда взимку перетворюється на справжнє випробування. Тут потрібна максимальна концентрація з моменту старту і до прибуття в пункт призначення. Важливо купити резину, яка спеціально призначена для їзди по засніжених та слизьких дорогах.

Є водії, які купівлю зимових шин вважають невиправданим витрачанням грошей. На їхню думку, літня гума може витримати 4-5 місяців холодної погоди, не втративши при цьому своїх найкращих якостей. І це велика помилка, через яку взимку на дорогах трапляється більшість аварійних ситуацій.

Суміш та структура протектора

До складу літніх покришок входять компоненти, які в холодну пору не можуть захистити компаунд від руйнувань. Коли середньодобова температура не перевищує +7°C, протектор вже починає дубіти, що позначається на керованості та стійкості машини на трасі. Чим холодніша погода, тим гірше ставатимуть ці показники. Щойно вдарять перші заморозки, літні шини взагалі стануть непередбачуваними.

Зимова резина виготовляється із спеціальних морозостійких компонентів, які зберігають покришкам еластичність навіть за дуже низьких температур. Шини не дубіють та ефективно виконують команди, які задає водій.

Зчеплення із засніженою трасою забезпечують ламелі, якими всипана площа контактної плями. Вони продавлюють сніг, що щільно злежався, чіпляючись за кожен міліметр дорожнього покриття. Машина отримує хорошу стійкість, чим автоматично підвищується рівень безпечної їзди.

За якісну прохідність відповідають великі блоки різних форм, що розташовані на протекторах. Вони розбивають попереду себе снігові коми, що дозволяє безперешкодно долати сильно засніжені ділянки.

Зимові шини купити можна трьох типів:

1. Класичні липучки. Відмінно пристосовані для їзди в регіонах, де випадає небагато снігу та дороги вчасно прибираються. Їхня особливість – ефект прилипання до покриття, який досягається шляхом тертя. Але на слизьких ділянках від таких покришок толку буде небагато.

2. Скандинавські (арктичні). Відрізняються щільністю розташування та габаритами блоків. Такі шини використовуються для експлуатації в суворіших умовах з великою кількістю снігу на дорогах.

3. З шипами. На поверхні є сталеві штифти, які під великою масою продавлюють крижані шари до основи покриття. Але при їзді очищеними дорогами видається неприємний звук з-під коліс, а гума більше піддається ковзанню.

Безпечна їзда на зимових шинах – інструкція

Зимову резину купити – правильне рішення. Але сподіватися лише на те, що шини зможуть уберегти водія від неприємностей, не варто.

Щоб підвищити безпеку їзди взимку, потрібно завжди пам'ятати про три важливі моменти:

1. Дотримання правил дорожнього руху. Будь-яке порушення ПДД може призвести до небезпечних ситуацій. Особливо це стосується зимового періоду, коли на дорозі лежить сніг і ожеледиця.

2. Тримаємо дистанцію. У будь-який момент машина, що їде попереду, може зробити несподіваний маневр, на який водій позаду повинен миттєво зреагувати. Тримаючи комфортну дистанцію, зробити це буде набагато простіше.

3. Швидкісні обмеження. Не варто нехтувати швидкісними режимами – це часто призводить до тяжких наслідків для багатьох учасників дорожнього руху.

Під зимові шини диски потрібно купувати обов'язково. Вони захистять гуму від різнотипних ушкоджень, чим продовжать її термін служби. Купити диски на зиму рекомендується сталевого типу – вони не розколюються та легко піддаються реставрації.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!