Із входженням Радчі до Івано-Франківської громади село ожило


У розташованій неподалік Івано-Франківська Радчі проживає понад 3000 осіб. Основними проблеми, які хвилювали його жителівдонедавна, були погана дорога і нерегулярний графік пасажирських перевезень на маршрутах, які пролягають через село. У червні 2020-го Радча ввійшла до Івано-Франківської міської територіальної громади (ТГ). Та чи вирішило це її проблеми?

За словами колишнього голови сільської ради Радчі Василя Вацеби, 40 років тому за кошти місцевого колгоспу прокладено дорогу, що проходить через село. Відтоді капітального ремонту на ній не проводили, пише газета Галичина.

Після приєднання села до Івано-Франківської міської ТГ, управління капітального будівництва міськвиконкому оголосило тендер на капітальний ремонт дороги. За капітальний ремонт вул. Центральна місто пропонувало майже 5 млн. грн. Протяжність ділянки – 1,5 км. Та тендер так ніхто й не виграв. Однак міська рада виділила кошти й нині активно ведуть ремонтні роботи вулиці Шевченка, яка проходить через ціле село.

Житель Радчі Віктор Селепій – водій з 15-річним стажем. Розповідає, що дуже важко виїхати з села, а ситуація щороку погіршується.

«Добре буде, коли відремонтують дорогу, бо машину шкода. Це вже не дорога, а суцільна яма», – розповідає Віктор.

Нещодавно було вирішено одну й з головних проблем Радчі – сполучення з містом. З середини березня до села почали курсувати автобуси міського комунального підприємства «Електроавтотранс», які рухаються за двома маршрутами. Раніше сільські автобуси їздили без чіткого графіку, тому це ускладнювало життя селян. Нині ж рух комунальних автобусів вирішив цю проблему. А ще приємно тішить ціна – вона знизилася з 13 до 6 грн.

«Нарешті можна нормально доїхати до Івано-Франківська. Раніше чекала годинами на зупинці й нерідко поверталася додому ні з чим. Нині ж знаю графік руху автобуса, тож можу з легкістю планувати свій час. Тай плачу за поїздку не 13 гривень, як раніше, а лише чотири, бо придбала картку «Галка», – ділиться враженнями місцева жителька Оксана Іванівна.

Посприяв упорядкуванню території Радчі організований вивіз сміття, який проводять щомісяця. Працівники підприємства «АТП 0928» обходили всі домівки та укладали договори на обслуговування. А згодом кожне домогосподарство для зручності забезпечать контейнером для сміття.

«Це дуже добра справа для села, бо ми не мали куди дівати сміття. Палили, самі вивозили. А тепер село стало значно чистішим і охайнішим», – прокоментувала нововведення продавщиця місцевого магазину Галина Остап’як.

Словом, село ожило, розбудовується, розвивається…

Автор: Ольга Селепій, студентка 2 курсу факультету журналістики університету Короля Данила.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!