Кровоточать ясна при чищенні зубів: що робити


Випадки кровоточивості ясен - явище, яке не варто пускати на самоплив. Необхідно відшукати причини - серед них можуть бути не тільки проблеми ротової порожнини, але також захворювання внутрішніх органів. Своєчасне, а головне правильне визначення кореня проблеми - це вже великий крок до її повноцінного усунення. Зрозуміло, займатися самодіагностикою, як і самолікуванням, не потрібно. Варто якомога швидше звернутися до стоматолога.

Немає опису.

Джерело ілюстрації: http://cis.ua/

Чим небезпечна кровоточивість ясен?

Перш за все, важливо розуміти, що це яскраво виражений симптом проблем з ротовою порожниною або навіть з організмом загалом. Кровотеча також часто може супроводжуватися неприємним запахом з рота.

Чим би не була викликана недуга, що робити коли кровоточать ясна потрібно вирішити в максимально короткі терміни. Річ у тім, що за постійної кровоточивості ясен у незахищені ділянки ротової порожнини можуть проникати хвороботворні бактерії. Їхній активний розвиток може перерости в різні стоматологічні захворювання.

З проблемою кровоточивості не варто затягувати. Якщо не звертати уваги на цей симптом, все може закінчитися випаданням зубів. Йому передує помітне оголення шийки зуба, а також скорочення розмірів ясен. Розібратися з цими явищами можливо, проте це буде набагато важче, ніж своєчасно усунути основну причину.

Якщо ясна кровоточать під час чищення зубів

Найчастіше симптом може бути спричинений різними проблемами зі здоров'ям. Але в окремих випадках причиною є неправильне дотримання гігієни ротової порожнини. Наприклад, вибір зубної щітки із занадто жорсткою щетиною. Стоматологи зазвичай радять не обирати занадто м'яку щітку, інакше вона не зможе достатньо добре справлятися із зубним нальотом. Але водночас інструмент може виявитися занадто жорстким, що може призвести до іншої крайності - механічних пошкоджень зубів і ясен. Особливо, потрібно приділяти цьому увагу власникам слабкої чутливої емалі. Щоб уникнути цього, пацієнту потрібно проконсультуватися зі своїм стоматологом з приводу того, яка щітка підійде в даному конкретному випадку.

За умови, що здоров'я в порядку, але на яснах все одно помітна кров, цілком можливо, що пацієнт неправильно чистить зуби. Наприклад, робить це занадто інтенсивно та чинить надмірний тиск, що призводить до травмування тканин. В обох випадках неправильний підхід до гігієни ротової порожнини загрожує завершитися оголенням шийки зубів. Розпізнати симптом неважко - зуби візуально подовжуються, стає помітна їхня коренева частина. Вона, до речі, темніша за кольором, ніж коронкова. Також підвищується і чутливість. Згодом вони почнуть розхитуватися, а потім випадати.

Що робити для усунення проблеми?

Насамперед зрозуміло, з'ясувати основну причину кровоточивості та розібратися безпосередньо з нею. Якщо йдеться про захворювання - пройти лікування. Якщо ж справа в неправильній гігієні зубів - підібрати правильний засіб від кровоточивості ясен і відповідну зубну щітку. Як тимчасову допомогу можна використати полоскання трав’яними відварами.

Також далі представлено кілька кроків для щоденного догляду, які дадуть змогу знизити ризик кровоточивості ясен.

Не забувати про лінію ясен

Лінія ясен - місце, де вони торкаються коронкової частини зуба. Там може залишатися зубний наліт. Цю ділянку потрібно очищати особливо ретельно, як і проміжки між зубами. Додаткове використання зубної нитки дасть змогу краще контролювати виникнення нальоту, як і використання щітки з довгим ворсом.

Не пропускати жодних ділянок

В обов'язковому порядку потрібно зачіпати кожен куточок ротової порожнини, включаючи також важкодоступні місця. Потрібно послідовно переміщати щітку по зубному ряду, очищаючи не тільки зовнішню, а й внутрішню, а також жувальну поверхню. Якщо є протези/коронки, можна порадитися зі стоматологом щодо кращої техніки очищення.

Дотримуватися частоти та тривалості чищення

Очищення щіткою допомагає видалити частинки їжі, які є основною причиною подразнення ясен і ризикують призвести до гінгівіту. Потрібно чистити зуби мінімум дві хвилини двічі на день. Універсальний варіант пасти - фторована.

Чистити м'яко

У випадку з чищенням зубів, занадто грубе чищення або використання зношеної щетини ризикує призвести до пошкодження емалі. Тому чистити потрібно дбайливо. Щітку треба обов’язково міняти кожні три місяці.

Чистити язик

Правильне очищення ротової порожнини зачіпає не тільки зуби та ясна. М'яке очищення язика дасть змогу освіжити подих і додатково очистити ротову порожнину через усунення більшої кількості бактерій.

Коли кровоточать ясна при чищенні зубів – це досить поширена проблема, але розбиратися з нею потрібно виключно під керівництвом свого стоматолога. Якщо своєчасно почати розбиратися з проблемою, позбутися її вдасться швидко і без серйозних наслідків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!