Покрова, День захисників, УПА і козацтва: головні факти про свята 14 жовтня


В Україні 14 жовтня відзначають чотири свята - День захисниць і захисників України, Покрова Пресвятої Богородиці, річниця створення Української повстанської армії (УПА) і День українського козацтва.

"Апостроф" розповідає важливі подробиці про свята.

День Покрова Пресвятої Богородиці

Покрова Пресвятої Богородиці: історія свята і головні традиції

Свято Покрова символізує "таємний духовний захист" Пресвятої Богородиці. У свята - візантійські корені. В Константинополі у Влахернській церкві зберігалася хустка Богородиці (омофор) і частина поясу, перенесені 500 років тому з Палестини. Влахернська Богоматір допомагала Константинополю під час облоги арабами в 718 році, болгарами в 926-м, а також врятувала місто від русів.

Українські козаки надавали святу особливого значення, вважаючи Богоматір своєю покровителькою.

Прикмети на Покров

На Покрову до обіду осінь - після обіду зима;

Тепло на Покрову - до теплої зими, а холод - до морозної;

Якщо дме східний або західний вітер - зима буде сувора, південний, - до м'якої, північний - до сніжної; мінливий вітер - до мінливої зими і холодної і вітряної весни;

Повністю голі дерева на Покрову - до легкої зими, з листям - до морозної;

День без дощу і снігу - до затяжної осені;

Відлетіли журавлі - до холодної зими. Якщо ці птахи відлітають після Покрови, то зима буде теплою;

Перший сніг - зима вступить у свої права ще не скоро;

Заморозки на Покрову - до холодної зими;

Якщо 14 жовтня було весілля і йшов дощ, це обіцяло молодятам довге і щасливе сімейне життя.

Якщо на Покров вітер - нареченої будуть нарозхват, а якщо випаде сніг - це до великої кількості весіль і щастя молодих.

Що приготувати на Покрову

У зв'язку з тим, що на Покрову нема поста - їсти можна все. У цей день традиційно роблять млинці. Також на свято прийнято готувати:

борщ;

холодець;

вареники, пироги, короваї;

домашні ковбаси.

День захисниць і захисників України

Свято встановлено президентським указом 14 жовтня 2014 року, після того, як Росія почала війну проти України, окупувавши Крим і ввівши свої війська на територію Донецької та Луганської областей. День 14 жовтня було обрано в зв'язку з тим, що ще з козацьких часів він був святковим для захисників країни.

З 2015 року 14 жовтня - неробочий день.

У цей вкрай важливий для України день слід вшановувати пам'ять тих, хто захищав країну в боях проти російських окупантів. Традиційно у всіх областях проходять акції на честь ветеранів і тих, хто віддав життя за Україну.

День українського козацтва

День українського козацтва відзначається в Україні згідно з президентським указом від 1999 року.

 

У 16-17 століттях козаки зіграли найважливішу роль в консалідаціі і збройній відсічі іноземним завойовникам. Своїм головним призначенням козаки вважали захист українських земель від татарських завойовників, охорону торгових шляхів і державних кордонів.

Після переходу на бік шведів гетьмана Івана Мазепи і частини запорозької старшини та козаків під проводом кошового отамана Костя Гордієнка, російський уряд звинуватило все запорізьке козацтво в зраді. У 1709 році Запорізька Січ була знищена.

Церковне свято Покрова завжди було у великій пошані у запорізьких козаків. Вони шанували Богородицю як свою покровительку і заступницю, а ікона із зображенням Божої Матері багато разів рятувала їм життя. Тому своїх нових старшин українські козаки зазвичай вибирали на Покрову.

 

Річниця створення УПА

Бійці сотні УПА "Орли", осінь 1943 року, Тернопільська область

14 жовтня 2021 року в Україні буде відзначають 79-ту річницю створення Української Повстанської Армії. В цей день в різних областях пройдуть акції, в яких, зокрема, візьмуть участь майданівці, рідні та близькі загиблих захисників незалежності країни.

УПА була створена 14 жовтня 1942 року на Волині в урочищі Вовчак. Метою організації була підготовка повстання, коли СРСР і Німеччина виснажать один одного, а потім - створення самостійної держави, яка повинна включати в себе всі етнічні українські землі.

Загальна кількість бійців УПА істориками оцінюється в 100-200 тисяч чоловік.

УПА завжди воювала на три фронти: з військами нацистської Німеччини і її союзниками, польським Рухом опору (Армією Крайовою, Армією Людовою) і радянськими партизанами. УПА активно діяла на території СРСР до 1954 року. Окремі осередки опору тривали до 1960-х років. З травня по листопад 1943 років УПА очолював Дмитро Клячківський, з 1944 по 1950 рік - генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рік - Василь Кук.

Дмитро Клячівскій (убитий в Рівненській області 12 лютого 1945 року радянськими спецслужбами):

Роман Шухевич (загинув 5 березня 1950 року в бою із загоном радянських спецслужб):

Василь Кук (в 1954 році був узятий в полон співробітниками КДБ СРСР, помер 9 вересня 2007 року в Києві):



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!