Ціна зросла у 100 разів: Як на Прикарпатті відбуваються торги з оренди майна


Під час аукціонів з оренди державного майна, першочергова ціна може як впасти, так і зрости в десятки разів.

Про це в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповіла заступниця начальника відділу орендних відносин Регіонального відділення фонду держмайна в Івано-Франківській області Оксана Гординська.

За її словами, в 2019 році вступив в дію новий Закон «Про оренду державного та комунального майна». Але враховуючи те, що підзаконні акти, зокрема Порядок передачі в оренду та Примірний договір оренди, були затверджені Кабінетом Міністрів України у червні та серпні 2020 року, самі аукціони на укладення договорів оренди і на їх продовження Регіональне відділення почало оголошувати аж з кінця вересня 2020 року.

"З вересня 2020 року нами вже оголошено 9 аукціонів на оренду і 21 на продовження договорів оренди", - каже Оксана Гординська.

Заступниця начальника відділу пояснює, що аукціон на право нової оренди чи продовження договору оренди, не оголошується (стаття 15 Закону), якщо орендарями є бюджетні установи державної і комунальної форми власності, музеї, ГО у сфері культури і мистецтв, реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та учасників АТО, дипломатичні представництва. У всіх інших випадках оголошується аукціон.

"Новим Законом визначено мінімальний строк оренди 5 років, якщо інше не пропонує орендар. Якщо договори оренди продовжуються з пільговиками, визначеними ст. 15 Закону, аукціон не оголошується. Також не оголошується аукціон на продовження договорів, які продовжуються вперше. Орендар звертається з експертною оцінкою та заявою, яка подається через електронну торгову систему і ми проводимо процедуру. Звертаємося до балансоутримувача, чи виконує орендар умови договору, аналізуємо, чи має право на продовження, визначаємо орендну плату і продовжуємо договір оренди",- пояснює чиновниця.

Порядком передачі в оренду встановлений такий розподіл орендної плати:

- якщо об'єктом оренди є цілісний майновий комплекс чи структурний підрозділ державного підприємства, всі 100% коштів ідуть до держбюджету;

- по майну, балансоутримувачами якого є державні підприємства (організації): 70% спрямовується до держбюджету, 30% - балансоутримувачам;

- по майну, балансоутримувачами якого є бюджетні установи (організації): 50% до держбюджету і балансоутримувачам.

"З початку року до державного бюджету за оренду майна надійшло 6 мільйонів 825 тисяч гривень. Наразі у нас в області є 322 чинних договори оренди. Найбільше претендентів і заяв на оренду в Івано-Франківську, але тут залишилося мало вільного державного майна, яке могло б бути запропоноване до передачі в оренду", - каже Оксана Гординська.

Чиновниця зауважує, що під час процедури аукціонів до них поступає по 1-2 заяви на оренду, але є й винятки коли підприємців дуже цікавлять ті чи інші об'єкти.

"Наприклад, у аукціоні з передачі в оренду приміщення площею 55,8 кв.м. в адмінбудівлі (м.Івано- Франківськ, Гаркуші, 2), що перебуває на балансі «Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» брали участь 5 учасників, а орендна плата за результатами торгів зросла у 40 разів. Також на початку червня поточного року ми оголошували аукціон на передачу в оренду приміщення колишнього посту ДАІ площею 24,9 кв.м. в м.Івано-Франківську, по вул. Тисменицькій 249,А. В аукціоні брали участь 7 учасників. Під час торгів орендна плата зросла у понад 100 разів, при початковій ціні 60 грн було запропоновано 6570 грн. Бізнесу було це цікаво",- каже Гординська.

Варто зауважити, що найближчим часом будуть проведені два аукціони: на оренду приміщення 11,5 м2 по вулиці Каховській, 15 в м.Івано-Франківську в будівлі обласного управління Держпродспоживслужби в області і аукціон на продовження договору оренди приміщення 3 м2 по вул.Гетьмана Мазепи 142,а (майно коледжу фізвиховання). Окрім того, є ще 6 заяв на оренду, які перебувають на опрацюванні.

Також співрозмовниця зауважила, що буває факт дострокового припинення чи розірвання договорів оренди. Оскільки зараз здійснюється реорганізація місцевих органів виконавчої влади у зв'язку з адмінреформою, багато договорів з бюджетними установами припинені у зв'язку з ліквідацією орендарів. Водночас комерційних договорів, які б розривались, було дуже мало.

"Інформація про вакантні приміщення для оренди розміщена на сайті Фонду держмайна у розділі "Переліки майна, по якому прийнято рішення про передачі в оренду" та доступна за посиланням. Також Фондом створений сайт з оренди майна оrenda.gov.ua, на якому потрібно обрати Івано-Франківську область і переглянути об'єкти, які виставлені на аукціон в поточному місяці. Інформація на сайтах постійно оновлюється. Щоб отримати в оренду державне майно, зацікавленим особам потрібно подати звернення через електронну торгову систему. Отримавши заяву, ми реєструємо і починаємо процедуру укладення чи продовження договору оренди, згідно з чинним законодавством", - підсумовує Оксана Гординська.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!