У чому полягає різниця між спеціями, прянощами та приправами


Багато хто вважає, що спеції, прянощі та приправи — це слова-синоніми, але насправді це не так. Це три різні категорії харчових добавок, які мають одне призначення — зробити справи апетитнішими на смак та аромат.

Щоб орієнтуватися в широкому асортименті, який має магазин спецій, варто розуміти, чим вони відрізняються.

Спеції — основа смаку

До цієї категорії входить усе, що додає стравам смаку — солодкого, солоного, кислого чи гіркого. Є спеції, які не мають власного аромату, наприклад:

сіль;

цукор;

харчова сода;

желатин і конфітюр;

крохмаль;

лимонна кислота.

Також є добавки, що змінюють не лише смак, а й запах страв, наприклад оцет. Відмінна риса всіх перелічених продуктів — додавання в їжу на етапі приготування. Також вони можуть бути натурального та штучного походження. З рослин до спецій відносять різні види гострих перців, зерна гірчиці, хрін, тому що вони теж впливають на смакові властивості страв.

Прянощі — різноманітність ароматів

Прянощами називають харчові добавки, що мають менш виражений смак, але насичений аромат. Їх виготовляють із цілих рослин або їхніх плодів, коренів, листя. Пряні трави можна використовувати свіжими, як зазвичай петрушку, кріп, кінзу, базилік, м’яту, розмарин. Але для кращого та тривалішого зберігання прянощі найчастіше висушують і подрібнюють. Деякі сухі рослини застосовують у кулінарії як подрібненими, так і цільними. Наприклад, палички кориці, зірочки бодяну, лаврове листя, коробочки кардамону. До прянощів також відносять негострі перці, такі як паприка та духмяний горошок.

Відмінні риси цих харчових добавок:

рослинне походження;

унікальний яскравий аромат;

досить нейтральний смак.

Прянощі продають у крамницях окремо або в суміші. Існують правила поєднання рослин у визначених пропорціях, які мають найкращу ефективність для різних страв.

Приправа — доведення до досконалості

Суто рослинні суміші належать до прянощів, а в приправи додають і спеції, і консерванти, і ароматичні композиції. Вони можуть бути у твердому та рідкому вигляді. Найвідоміші приправи — це різноманітні соуси та маринади. Здебільшого ними доповнюють готові страви безпосередньо перед вживанням.

Але серед кухарів дуже популярні приправи, які додають в процесі приготування. До їхнього складу входять:

сушені шматочки овочів;

прянощі;

спеції;

сублімовані жири або рослинні олії;

підсилювачі смаку та аромату.

Існують окремі приправи для м’ясних і рибних страв, картоплі, супів, салатів або універсальні. Вони недорогі та зручні у використанні, тому мають високий попит. Також будь-яку приправу можна створити самостійно, використовуючи доступні інгредієнти. Щоб харчові добавки давали потрібний результат, потрібно стежити за терміном придатності та дотримуватися правил зберігання.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!