У Калуші влада готується підвищити тарифи на проїзд у громадському транспорті


29 липня Калуська міська рада внесла зміни до плану підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік — перелік доповнили таким пунктом: «Рішення виконавчого комітету міської ради «Про тариф на транспортні послуги на міських автобусних маршрутах загального користування».

Як пояснив начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, на приміських автобусних маршрутах перевізники можуть встановлювати тарифи самостійно, а на міських — тариф затверджує виконком. Також, за його словами, буде пропозиція встановити різні тарифи при оплаті готівкою (найвищі), банківською карткою (нижчі) та Карткою калушанина (ще нижчі). Щоправда, Картки калушанина поки видають лише пільговикам, які користуються правом безоплатного проїзду, інформують "Вікна".

Як зросте варіть проїзду на міських автобусних маршрутах Калуша наразі невідомо. За словами Юрія Соколовського, кожен перевізник проведе свій розрахунок обґрунтованого тарифу, його перевірить аудитор і надасть свій висновок — таких розрахунків поки немає.  Після цього перевізник має надати розрахунок виконкому, який напрацює відповідний проєкт рішення. Його винесуть на громадське обговорення та направлять на погодження до державної регуляторної служби.  І лише після цього затвердять. Як правило, наголосив Юрій Соколовський, виконком затверджує нижчий тариф, ніж просять перевізники.

Як йшлося на сесії, експерти погодять все, що порахують підприємці. А управління економічного розвитку має провести свій розрахунок. Зокрема для комунального автотранспорту. Втім може виявитися, що саме для комунального автотранспорту тариф виявиться найвищим. Нагадаємо, комунальне підприємство порахувало свої орієнтовні доходи від комунального автотранспорту і витрати на наступний рік. Вийшло, що доходи складуть 2,1 млн гривень, а витрати — 5,1 млн гривень, тож для того щоб тариф був обґрунтованим, таким, який покриє усі видатки, він має зрости більш як удвічі. Крім того витрати перевізників на єдиній і загальній системі оподаткування різняться.

Розрахунок тарифу включає як видатки перевізників, які об’єктивно зросли, так і їхні доходи від перевезень. Нагадаємо, востаннє тариф на пасажирські перевезення у Калуші перегляди з 2018 році, тоді встановити тариф 5,00 гривень включно за одну поїздку з 15 грудня 2018 року  та 6,00 гривень — з 1 березня 2019 року.

Тоді наміри влади підвищити тариф на проїзд збурили громаду, адже без встановлення реальних доходів перевізників неможливо визначити обґрунтований тариф. У 2017 році, нагадаємо, активісти вимагали прозорості у пасажирських перевезеннях, йшлося про те, що тарифи перевізники рахують на дуже малу кількість пасажирів (як зазначила на сесії помічниця депутата міської ради Ольга Єланіна, рахують, що 12 чоловік їде в лікарню і 8 — на вокзал). Минуло більше трьох років, а прозорості і обліку як не було, так і немає.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!