Володимир Ідак розповів, як охороняють культурну спадщину Франківська під час війни


Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури Володимир Ідак розповів про охорону культурної спадщини нашого міста під час воєнного стану та про оптимізм наперекір обставинам.

Війна. Вона внесла суттєві корективи в діяльність у сфері охорони культурної спадщини країни. І нашого міста також, каже Володимир Ідак.

"Довелось призупинити проведення будівельних робіт в контексті реалізації «Програми охорони культурної спадщини м. Івано-Франківська на 2022-2024 роки». Стосується це об’єктів, фінансування яких здійснювалось за кошти міського бюджету. Зокрема реставрації фасаду будинку на вулиці Шевченка, 30, музеєфікації археологічних розкопок залишків Тисменицької брами на вулиці Галицькій, реставрації столярних елементів пам’яток архітектури. Говорити, що питання охорони культурної спадщини зараз «не на часі» – не зовсім коректно. Оскільки припиняти вже розпочатий за попередні роки процес проведення реставраційних робіт в місті було б не логічно, бо запускати його по-новому – буде значно складніше. Було б нераціонально втратити вже зарекомендовані підрядні організації міста, налагоджений процес виготовлення, погодження та остаточного затвердження проектно-кошторисної документації, відпрацьованої процедури обстеження об’єктів та закупівель відповідних робіт, тощо. Все це – на перший погляд – малозначущі елементи цілого процесу. Та вони суттєво впливають на остаточний результат, а інколи – повністю його унеможливлюють. То ж і ремонти, і реставрацію варто б продовжувати далі",- каже посадовець.

Проблеми технічного стану пам’яток архітектури залишаються актуальними. І з часом вони нікуди не зникнуть. Лиш загостряться. Розраховувати на кошти міських чи інших програм та грантів на даний час не можна. Тож надія тільки на кошти власників квартир та нежитлових приміщень.

"Інших джерел фінансування поки нема. Хоч і сподіваємось, що ситуація зміниться на краще, та найближчим часом на це навряд чи варто сподіватись. Зараз ми (Департамент містобудування та архітектури ІФ) регулярно проводимо загальний огляд об’єктів культурної спадщини міста – слідкуємо за дотриманням законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Ведемо методологічний нагляд за проведенням будівельно-реставраційних робіт, які зараз ведуться. Зрозуміло, реагуємо на заяви, звернення, також і на публікації в соціальних мережах. Першочергово, і з максимальною швидкістю, діємо при виявленні аварійних та потенційно небезпечних ситуацій. Нагадаю, що практично всі пам’ятки архітектури, тобто об’єкти культурної спадщини міста, є приватною власністю – власників квартир багатоквартирних будинків чи власників нежитлових приміщень. Власники зобов’язані утримувати своє майно в належному стані. В тому числі й усувати дефекти споруд. Проте бувають критичні випадки – коли виникає загроза життю чи здоров’ю людей. Часу на спілкування з власниками з метою спонукати їх усунути загрози, що несе їх майно, написання листів та інші церемонії просто немає. Тоді до усунення аварійних ситуацій залучається Комунальна установа "Івано-Франківська міська аварійно-рятувальна служба",- пояснює головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини.

До прикладу, так було свого часу на вулиці Січових Стрільців, 7 і от, нещодавно, на вулиці Лесі Українки, 1. де спеціалісти оглянули небезпечні фрагменти огорожі балконів, що загрожували падінням, та прийняли рішення про необхідність демонтажу, який оперативно провели працівники МАРСу.

"Ще раз наголошу, це питання першочергово є відповідальністю власників! І на останок – особливий респект власникам будівель і квартир, які, консультуючись з нами та іншими спеціалістами – незважаючи на дефіцит коштів та відповідних фахівців, відсутність допомоги від співвласників, непевність воєнного часу – проводять ремонтно-реставраційні роботи по утриманню своїх будинків в належному стані, відновлюють елементи, архітектурний декор тощо. У повоєнний час такі роботи стануть звичною і повсякденною діяльністю. А от зараз – це позитивний прояв і поширення оптимістичного настрою, впевненості, що все буде Україна! Так, безпосередньо зараз, в буремний період, чудовий приклад кваліфікованої реставрації цілого фасаду пам’ятки архітектури демонструють власники будинку на вулиці Незалежності, 37. Реставрація ведеться на вищому рівні. Також власник приміщень з балконом на вулиці Незалежності, 4 проводить доволі складний комплекс робіт з реставрації балкону. Тут і опорядження фасаду, і ретельна ковальська робота. Бачимо, реставраційні процеси тривають! Будемо сподіватись, що це не поодинокі випадки. І не лише сподіватись, а активно сприяти цим дійсно позитивним проявам",- каже Ідак.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!