У КВУ розповіли про загрози і виклики виборів на Івано-Франківщині


Сьогодні, 22 жовтня у Франківську відбулася прес-конференція Комітету Виборців України на тему "3 дні до виборів, агітація, порушення, виклики та загрози".

Як запевняє голова Івано-Франківського обласного осередку КВУ Максим Лисюк, найбільшою загрозою є можливість низької явки виборців. Адже, якщо явка буде низькою, то в раду попадуть політичні сили, які б не пройшли за високої явки. Тож багато політичних партій можуть працювати саме на низьку явку, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Також великою проблемою є сама форма виборчого бюлетеню. Адже у ньому вказана назва партії, перший кандидат і кандидат по округу. У КВУ вважають, що виборці ще не дуже зрозуміли як голосувати за новою системою, тому можуть поставити позначки навпроти партії, кандидата який їм до вподоби і кандидата від округу, який їм щось пообіцяв. Це означає, що у бюлетені можуть бути три позначки і його визнають не дійсним. Тому Максим Лисюк пояснює виборцям, що сама система голосування не змінилася і у бюлетені потрібно ставити тільки одну позначку. Також у КВУ впевнені ,що кількість бюлетенів визнаних не дійсними може бути від 5 до 10%.

Викликом для цих виборів є і той факт, що зараз немає чіткого впливу партій на дії кандидатів. Тому багато хто з кандидатів під кінець кампанії іде ва-банк. Наприклад деякі кандидати зараз підходять до представників ОСББ і прямо пропонують вирішити проблеми будинку, тільки б за них проголосували.

У КВУ побоюються, що ці вибори можуть відобразити на місцях всі технології фальсифікацій. Йдеться про каруселі, підкуп, вкидання юлетенів та інші.