Січових Стрільців, 11: фрамуги вже реставруються, двері – очікують в майстерню


Чи не найбільші дерев’яні двері в місті – у будинку-пам'ятці архітектури на вулиці Січових Стрільців, 11 – знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки», тому були демонтовані і відправлені Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності на проведення ремонтно-реставраційних робіт*

Попередньо на замовлення Управління архітектури було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу. Всі роботи по цих дверях, як і по низці попередніх, будуть оплачені коштом міського бюджету, йдеться на офіційному сайті міста.

Тендер на проведення робіт виграв ФОП Бєлоножкін.

У майстерні виконавця розповіли, на якому етапі перебувають ремонтно-реставраційні роботи по цих дверях. Майстер Нікіта Бєлоножкін каже, що вхідна брама масивна, тож вирішили проводити роботи в кілька етапів – розпочали з фрамуг: однієї великої і трьох менших.

«Після  зняття кількох шарів фарби і пилюки, то побачили у фрамугах збережене автентичне фацетоване скло в декоративних металевих – латунних рамках. Абсолютно ціле і без тріщин. Попереду обробка дерева антисептиком, далі олійним покриттям та маслом-воском», – пояснює майстер.

Після завершення робіт із фрамугами, будуть демонтовані та забрані в майстерню самі дверні полотна. Зараз вони перебувають не в найкращому стані, не збережено скло в жодній з віконних пройм.

За словами виконавця, за сприятливих умов, зокрема – погодних, роботи постараються завершити якомога швидше.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!