Сотня іванофранківців зібралася на мітинг біля готелю "Дністер"


Приблизно сотня людей 8-го квітня прийшли на протест до готелю "Дністер". Вони не підтримують реставрацію будівлі, адже через ремонтні роботи змінили вигляд приміщення, яке є архітектурною пам’яткою

Про це пише Суспільне Карпати.

Акцію "Голосовий виклик" влаштували містяни та представники громадської організації "Кам’яниця Австрія", серед яких — жителі частини будівлі, яка залишилася без капітального ремонту і реконструкції.

Франківець Андрій Марків каже, що виступає проти засклення колонади готелю та хоче, аби вона залишилася загальнодоступною, як раніше.

"Простір вулиці Шевченка був забраний готелем. Під колонами мала бути пішохідна зона. Якщо забираєш частину колонади, виходить, що пішохід іде дорогою, а частина інша тротуару зменшується", — каже учасник акції.

Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Відповідно до законодавства, дозволена лише реставрація таких об’єктів. Ті ж роботи, які тут провели, є реконструкцією, а не реставрацією, каже архітектор Юрій Хмельовський.

"Тут є візуальні зміни архітектурних елементів конструкції даху. Кут, матеріал. Два ряди вікон, замість одного, який був там. По-друге, у цій частині готелю були тільки 3 вікна. Вони були для провітрювання", — розповідає архітектор.

1-го квітня реставрацію досліджувала комісія міської ради. Тоді голова комісії Орест Кошик у коментарі Суспільному сказав, що до добудованої конструкції із вежею з годинником у комісії зауважень немає. Водночас комісія не побачила повністю проєкт реставрації, а лише його частину.

Реставрацію проводить товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма Надія". 7-го квітня його керівництво організувало тур будівлею для представників ЗМІ, проте Суспільному Карпати в доступі до приміщення відмовили.

Сьогодні гендиректорка ТзОВ "Фірма Надія" Маргарита Бойко прокоментувала ситуацію Суспільному.

За її словами, готель викупили 17 років тому, а упродовж п’яти років проводять там роботи. Ще один поверх добудували для того, аби розмістити там котельню та систему водовідведення, адже правила безпеки не дозволяють робити це у підвалі. Маргарита Бойко каже, що у ДАБІ України бачили їхній проєкт робіт та видали дозвіл на реставрацію.

"Згідно з дозволом ДАБІ, згідно з проєктом, колонада має скляні інсталяції. Вони служать для того, щоб колонада стала громадським простором для творчості і служила цілий рік, незалежно від погодних умов. Художники на безкоштовній основі матимуть змогу, ми дамо таку можливість, виставляти свої роботи", — розповіла Маргарита Бойко.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків сьогодні поспілкуватися із Суспільним відмовився, посилаючись на зайнятість. 6-го квітня на своїй сторінці у Facebook він написав, що не підтримує засклення колонади та закликав Державну архітектурно-будівельну інспекцію перевірити, чи законна перебудова готелю.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!