У Франківську та на Верховинщині створять гастромаршрути слідами українських літераторів


У концепції проєкту висвітлення літературної спадщини Лесі Українки, Станіслава Вінценза, Параски Плитки-Горицвіт, Петра Шекерика-Доникового, Гната Хоткевича та Івана Франка.

Проєкт “Гастромандрівка слідами українських літераторів” поданий Верховинською селищною радою спільно з громадською організацією “Дорога смаку Прикарпаття” на Український культурний фонд за експертною оцінкою отримав 442 бали із 500 можливих і посів 7 місце у рейтингу з 138 заявок. Про це повідомили на сторінці Верховинської селищної ради, пише Бліц-Інфо.

Проєкт передбачає створення двох гастрономічних маршрутів. Перший - лінійний, двохденний маршрут селами Криворівня, Красноїлля, Бистрець, Буркут та селищем Верховиною Верховинського району та другий - одноденний кільцевий маршрут містом Івано-Франківськом.

Маршрут буде прокладено історичними місцями та доповнено гастрономічною спадщиною. По дорозі на маршрутах турист зможе спробувати спеціальну гуцульську кухню у гуцульських садибах, ресторанах яку любили та куштувати літератори.

Проєкт покликаний оновити образи літераторів, показати у новій інтерпретації та відкрити українських літераторів через зв’язок література-гастрономічна спадщина-туризм широким колам мандрівників.

“Проєкт “Гастромандрівка слідами українських літераторів” є частиною глобального світового гастрономічного тренду. Гастрономічні мандри тільки зароджуються в Україні, проте їх потенціал є дуже високий. Знайомство з національною кухнею є магнітом, який притягує туристів з різних куточків світу. Розвиток гастрономічного туризму є якірним елементом для відновлення та зміцнення туристичної інфраструктури, гастрономічної та ресторанної сфери, а також що є винятково важливим - сприяє розвитку сільських територій через підтримку зеленого туризму та фермерських господарств. Особливу роль у гастротуризмі відіграють активні громади та їхні мешканці - невеликі локальні виробники з продукцією свого регіону, з традиціями виробництва та споживання особливих страв та напоїв. В світовому контексті гастрономічний туризм сприяє сталому розвитку територій.” - наголосила ініціаторка проєкту, заступниця селищного голови Марія Маківничук.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!