Літникова епопея в Івано–Франківську


Питання про розташування літніх майданчиків в місті Івано–Франківську виконавчий комітет міськради переносив кілька разів. Під час засідання виконкому 16 квітня причиною перенесення цього питання стала відсутність міського голови Віктора Анушкевичуса, який, за словами першого заступника Зіновія Фітеля, особисто хотів бути присутнім при розгляді цього питання.

Через тиждень, 23 квітня, питання літників перенесли у зв'язку із перенесенням засідання виконкому, яке не відбулось через відсутність кворуму. На наступне засідання, яке відбулося 28 квітня, члени міського виконавчого комітету таки зібралися. Також на засідання виконкому прийшли активісти Правого сектора, Самооборони, представники Всеукраїнського братства ОУН–УПА, Івано–Франківського обласного Історико–просвітницького товариства «Меморіал», представники «Просвіти» та громадські активісти, пише Стик.

На початку засідання міський голова Віктор Анушкевичус дозволив виступити усім бажаючим, але попросив бути толерантними у висловлюваннях. Обговорення виявилось довготривалим. Адже йшлося про встановлення літнього майданчика від ресторану «Цимес» на вулиці Страчених, де німці у 1943 році розстріляли 27 націоналістів. Належить літник відомому франківському нотаріусу Ігорю Фрісу.

Першою висловила свою позицію та стала на захист літнього кафе депутат міської ради Світлана Оришко, яка прийшла на засідання у камуфляжі з шевроном «Укроп».

«Я хочу запитатися у членів виконкому, чи вони ознайомлювалися з тим Положенням (про розміщення та порядок облаштування літніх торгових майданчиків в м. Івано–Франківську), яке вони приймали кілька років тому?Самі ж прийняли і самі ж затвердили. Чи всі його читали і знають, що там написано? Я думаю, що більшість знають його зміст. І тут чітко прописані критерії, коли може і коли не може надаватися дозвіл», - розпочала свій виступ Оришко.

Та додала, що комісія дала рекомендації щодо облаштування майданчика по вулиці Страчених націоналістів. І відповідно, проект рішення було винесено на засідання виконавчого комітету.

«Чомусь виступають проти встановлення саме цього майданчика. А чому ми не бачимо, що навпроти нього є і успішно функціонує «Сбербанк Росії»? Чому ми не бачимо, що за кілька метрів від цього монументу є нічний клуб? Вже від 9-ї години вечора там гримить музика. Але про це ніхто не говорить. То давайте ми будемо говорити, що не тільки цей майданчик там не повинен стояти. Треба зробити цю вулицю скорботною для усіх суб’єктів господарювання, а не ущемляти одного», – сказала Світлана Оришко.

Присутні у залі засідань МВК представники братства ОУН–УПА у своїх виступах зазначили, що постановку цього питання вважають нічим іншим, як провокацією. Провокацією над пам’яттю героїв ОУН. Адже веселощі на крові героїв – це кощунство.

Підтримав таку позицію і голова Івано–Франківського обласного Історико–просвітницьке товариство «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Каспрук.

«Там загинули люди, які боролися за самостійну, незалежну Україну. Тому це місце має бути святе для всіх. Якщо ми не будемо поважати цих героїв, то і нас ніхто не буде поважати», - зауважив він.

Свою принципову позицію стосовно неможливості встановлення літника на цій вулиці висловив і голова Івано-Франківського обласного осередку «Правого сектору» Василь Абрамів.

«Хоч минуле засідання виконкому не відбулося, але я виступив і почалася справжня інформаційна атака. Але ми продовжуємо стояти на своїй позиції,бо якщо ми не будемо шанувати свою історію і своїх героїв, то гріш нам ціна тоді», - зазначив Абрамів.

Також під час обговорення прозвучала пропозиція замінити існуючий пам’ятник Страченим націоналістам.

«Сама постать того пам’ятника, який зараз є, не викликає відповідного мислення, відповідної думки. Можна спитати багатьох учнів та студентів в Івано–Франківську, які не усвідомлюють, що являє собою ця споруда», - зауважив Голова Всеукраїнського братства ОУН–УПА Богдана Борович.

Та висловив свою думку стосовно норми розміщення торгової точки на відстані 21 метра відносно точки пам’ятника.

«В цьому випадку стоїть питання не відносно місця встановлення пам’ятника, а відстань у 21 метр відносно місця кровопролиття. А вздовж всієї стіни синагоги стояли стовпи, де розстрілювали людей. І якщо таким чином рахувати відстань від місця встановлення останнього з цих стовпів, то вона виходить навіть за межі вулиці», - сказав Богдан Борович.

Під час засідання виконкому виступив також Сулятицький Микола - помічник – консультант народного депутата України Юрія Тимошенка, який зачитав звернення нардепа стосовно цього питання.

«Пам'ятай про великі дні наших Визвольних змагань» - гласить один із пунктів Декалогу Українського Націоналіста. Особливо зараз, у часи гострих політичних та мілітарних протистоянь як ніколи актуальними є ці слова. Жорстокі виклики часу вимагають від нас потужної консолідації сил, і якщо неможливо досягти суцільної однопоглядності, то хоча б шанування національних жертв, які українська нація приносила і тепер продовжує приносити у боротьбі проти сепаратизму. Тому вважаю недопустимим в наших реаліях закривати очі на наші суспільно – політичні загрози і потурати негідним тенденціям у державі. Особливо цей кричущий випадок із питанням розташування літнього розважального майданчика на орошеному кров’ю українських борців місці. Не дозволимо нікому плямити славу і честь своєї нації. Мені, як націоналісту, і моїм побратимам сентенції Декалогу не є пустопорожніми висловами і закликають до їх виконання. Тому моя позиція про неможливість допущення вакханалії над пам’яттю наших борців і неприпустимість потурання корчмарства поблизу такого жертовного місця. Слава Героям!», - йшлося у зверненні Юрія Тимошенка.

Взяв слово також представник «Просвіти»,який зазначив, що вони підтримують вимоги націоналістів, але є також інші місця. Наприклад, біля дитячого лялькового театру. Чи доцільно там робити площадку? Діти виходять і бачать,як вживають алкоголь. Також наголосив, що у «Просвіті» розробили антирекламу пива. Адже за останні роки фіксується поширення саме пивного алкоголізму. Тому поцікавився можливістю зобов’язання власників літників розміщувати там інформацію про шкідливий вплив пива на здоров’я людини.

Міський голова подякував за виступ, але стосовно впровадження пивної антиреклами промовчав. В процесі подальшого обговорення свої думки висловили самі члени виконавчого комітету. Зокрема, Олег Загурський згадав про минулорічний розвиток подій із встановлення літника на цьому місці.

«Як ми пам’ятаємо, минулого року аналогічне питання не було підтримане виконкомом. Тим не менше, літній майданчик стояв, бо підприємець виграв суд. Тому закликаю суддів подумати перед тим, як приймати такі рішення. І якщо цього разу це питання також розглядатимуть у судді, так само відреагувати і прийти туди», - сказав Загурський.

Його позицію підтримав і секретар міськради Микола Вітенко.

«Йдеться про історичну пам’ять. І, як на мене, очевидно, що виконавчий комітет прийме таке ж саме рішення, що і минулого року. І не підтримає встановлення літнього майданчика на вулиці Страчених націоналістів. Тому більш цікавим є подальший розвиток подій. Я не знаю, чи є тут присутній підприємець, але хочу звернутись до нього, до його совісті. Що він все ж таки не піде проти волі виконавчого комітету, проти волі громади, що він дослухається до тих старших людей, які виступили тут і не буде поновлювати цей майданчик», - сказав Микола Вітенко.

І висловив сподівання, що цього року громада не дозволить підприємцеві це зробити, навіть якщо він зробить спробу. Адже, за його словами «є речі, які не продаються».

Заступник міського голови Михайло Верес зазначив, що підтримує думку про те, що це місце мало би стати місцем нагадування, в першу чергу нам, а то й всьому світу, про ту велику трагедію, яку пережив український народ.

«Це повинно бути запорукою існування незалежної України. Тому, можливо, департаменту архітектури варто гарно подумати над тим, як можна зробити це місце площею пам’яті», - сказав Верес.

На виконком прийшла також дочка Олекси Маланюка – одного зі страчених націоналістів, яка виступила від імені родин всіх 27 страчених.

«Я хочу подякувати всім, кому небайдуже це питання. І хочу подякувати представника єврейської громади за те, що вони не викидали свічку, яку я ставила під стіну синагоги - поки не було пам’ятника. Але хочу сказати і про те, що на цьому кусочку міста паркуються всякі «драндулети», які залізають майже на пам’ятник. Коли я таке бачу, залишаю записку: «Шановний, Ви паркуєтесь на крові 27-ми чоловік». Два тижні змивали кров з цієї площі – не могли змити. Я не прошу владу переробляти пам’ятник. Бо зараз війна, немає на це грошей. І я розумію, що це був такий творчий задум архітектора – модерніста. Зобразити людину у мішку, як воно було тоді, під час розстрілу. І водій,який їде на машині, може і не знати, кому і про що цей пам’ятник. Але коли вже людина знає, то вона не повинна цього робити. Я розумію, може, той підприємець хоче поставити літник, аби його дитина заробила копійку. Дайте людині місце під той майданчик, але в іншому місці», – сказала вона.

Висловив свою позицію і міський голова Віктор Анушкевичус, який нагадав, що говорив про всі ці речі ще минулого року і голосував проти встановлення цього майданчика.

«Є речі, через які переступати не можна, навіть дуже люблячи гроші. Крім того,Фріси не є бідні. І я говорю ті ж слова, що і минулого року казав – не можна торгувати на крові. У соцмережах почали звинувачувати мене у антисемітизмі. Питання не в цьому. І в моїх жилах тече не тільки українська кров. Я ніколи не ставлюся упереджено до будь – якої нації. За винятком москалів. Я підкреслюю – москалів, а не росіян. Бо серед них є нормальні люди. Я просто категорично проти такого заробляння грошей. Тим більше, не бідними людьми. І тут жодного антисемітизму немає», - сказав Анушкевичус.

Після того заговорив про маніпуляці та звернувся до Світлани Оришко.

«За словами Оришко, я з Кінашем маніпулюю «Правим сектором» та ветеранами. А спробуй-но поманіпулюй Абрамівом. Він деколи некерований буває. Та й бачились ми з ним останній раз тоді, коли чоловік підірвав себе гранатою біля роддому. І як я можу маніпулювати оцими сивочолими ветеранами? Навіть думки такої не може бути. Питання не в маніпуляції, а у позиції. А це моя принципова позиція. І повністю підтримую членів виконкому,які виступали, що якщо знову почнуться суди, то ці люди з нами прийдуть і туди. І підтримають нас», - зазначив Анушкевичус.

Та паралельно дав доручення департаменту архітектури та містобудування оголосити новий конкурс на створення проекту пам’ятника Страченим націоналістам.

«З урахуванням думки громадськості. І новий проект буде затверджено лише після широкого обговорення», - сказав міський голова.

Після промови мера Світлана Оришко звернулась до нього з пропозицію провести по цьому питанні поіменне голосування. Однак члени виконкому не побачили в цьому необхідності. Оскільки вони й так голосують відкрито і весь процес фіксується камерами.

Анушкевичус почав голосування: «Хто за те, щоб підтримати пункт 1.8 основного рішення про надання дозволу суб’єкту господарювання Фріс Р.І. на встановлення літнього майданчика площею 72 кв.м. на вулиці Страчених націоналістів поруч кафе-бару «Цимес»?

Всі присутні члени виконком одноголосно проголосували «проти». Присутні в залі активісти зустріли таке рішення оплесками.

Далі «під гарячу руку» міського голови потрапив ще один літник і Анушкевичус виступив проти встановлення поруч літнього майданчика від ресторану «Fabbrica».

«Не можна робити так, щоб ліва рука не знала, що робить права. Одне діло займатися логотипом, ребредингом міста. А зовсім інше – ставити літній майданчик у сквері,де встановлено пам’ятний знак першій в місті українській церкві.Предстоятелі трьох українських церков освятили це місце. Хіба можна там зараз ставити літні майданчики? Тоді давайте обставимо майданчиками скрізь і всюди», - сказав Анушкевичус.

Під час голосування 8 членів виконкому підтримали позицію міського голови та проголосували проти встановлення літнього майданчика біля ресторану «Fabbrica».

Такі слова викликали обурення у прикарпатського активіста та інформаційного аналітика Ігоря Ткача, який почав свою промову з того, що сказав, що закінчив філософський факультет за спеціальністю «релігієзнавство» у ПНУ ім. Василя Стефаника і нічого ганебного у розміщенні цього літника не бачить.

«Якщо предстоятелі, владики, чи священики освятили якесь місце, то це не є причиною, що на тому місці не можна ходити чи жити. Якщо у вас посвятили хату, ви продовжуєте там жити. Тому не можна говорити про якесь осквернення. Якщо прийнято загальні правила, то треба, щоб цих правил дотримувалися всі. Як на мою скромну, може й суб’єктивну думку, йдеться про дискримінацію по релігійній та національній ознаці. Я вважаю, що така позиція є юдофобською. Не антисемітською, а юдофобською. Ми ведемо себе як дикуни" - зауважив активіст.

На що Анушкевичус відповів, мовляв, філософського факультету не закінчував, але керується думкою громади і не дозволить, аби поруч із пам’ятником у літньому кафе розливали алкогольні напої. І що він може надати дані про підприємців українців, яких не підтримав виконком. Тому не потрібно говорити про утиски за якимись ознаками.

Після цього дозвіл на літні торгові майданчики отримали підприємці, власники закладів громадського харчування, як у центральній частині міста, так і в мікрорайонах Івано-Франківська. У загальній кількості - 33 заклади.

Вже після засідання власник забороненого літника Ігор Фріс пригрозив у соцмережі членам виконкому криміналом.

«Наразі розлядається питання по статті 206 ККУ та наявність складу злочину в діях посадових осіб. Думаю, літо буде цікавим, – написав він. – Як кажуть наші адвокати – розважимося. Пам’ятник за 20 метрів. Напої не розпивають. Але то байка. Тепер суди. Як і того року».

Минулорічна судова тяганина завершилась лише в січні цього року, майже через три місяці після припинення  роботи літника. Тому, цілком можливо, що і цього разу історія матиме своє продовження в судах та правоохоронних органах.