Виноградний край


Чи придатний клімат Прикарпаття для вирощування винограду? У виноградаря з 20-річним стажем Володимира Гошківа з Іванівки Рожнятівського району відповідь на це запитання ствердна й однозначна. Адже він є господарем найбільшого на Прикарпатті неукривного виноградника, який налічує понад 50 морозостійких сортів, котрі легко витримують навіть -30 градусів.

Крім того, у виноградаря уже понад 16 років ростуть та плодоносять персикові дерева. Словом, гріх не поїхати і самому на все подивитися.

Кореспондента «Галичини» Володимир Гошків зустрічає біля своїх виноградних плантацій, котрі видніються ще здаля, й одразу починає проводити екскурсію. «Оце «Рилайн спінк сідліс» — чудовий сорт американської селекції, напевно, найкращий для наших умов, бо дуже надійний і надзвичайно смачний, — захоплено розповідає господар. — «Кристал» — знаменитий промисловий коньячний сорт, його вирощують навіть у Південній Африці, плоди його мають приємний черешневий присмак. Ось безнасінний сорт американської селекції «Марс сідліс», його плоди не мають рудименту, тому ідеально підходять на родзинки. Крім того, він не вимерзає та не потребує хімічної обробки». Щодо останнього сорту винограду, то мені пощастило його дегустувати: і справді, в ньому немає кісточок, а смак — чудовий.
— Моє захоплення виноградарством розпочалося саме з укривного винограду, — продовжує розповідь пан Володимир. — Однак після того, як я побачив, що навіть у славетних виноградарів цілі виноградники вимерзають, то я зайнявся тільки неукривними високоякісними сортами, що за смаком та якістю не поступаються, а часом навіть перевершують укривні. Тож 2000-2001 років поїхав до Москви в Тімірязєвську академію, де придбав такі морозостійкі сорти, як «Любава», «Московський білий», «Пам’яті Домбовской» та інші.
На 30 сотках землі у Володимира Гошківа росте понад 50 сортів винограду, яким не страшні морозні зими. Це сорти канадської, американської, шведської, німецької, прибалтійської та української селекції. А саме: «Гібрид білий», «Вікторія», «Супага», «Марс сідліс», «Киш-миш унікальний», «Російський конкорд» та багато інших. «Нині за сприяння та всебічної підтримки клубу «Виноградарі Прикарпаття» провадиться надзвичайно потужна робота з перевірки та впровадження нових сортів. Оскільки такі сорти, як «Марс», «Рілайнс» та «Юпітер», виведені в Арканзасі, добре себе зарекомендували в наших умовах, то цього року висадив найновіші сорти цієї ж селекції, а саме: «Фейз», «Хоуп», «Джой» та «Грейтетюд», — зауважує садівник. — Це досить дорогі саджанці, кожен по 300 гривень. Також для перевірки в наших умовах висадив велику колекцію неукривних сортів одного з провідних українських виноградарів — Петра Мазура».
Чоловік власним прикладом доводить, що існує чимало високоякісних невибагливих сортів винограду, які може вирощувати кожен галицький господар і не боятися, що після 30-градусних морозів його праця пропаде. Хоча за 20 років у Володимира Гошківа загинуло близько 50 сортів винограду, яким приписували морозостійкість більш як 25 градусів. «Сорт «Августин» мені настійливо рекомендували як найбільш безпроблемний, — іронічно розповідає господар, — то він таким і виявився. Я його двічі замовляв, кожного разу він повністю вимерзав і більше з ним проблем не було. Необхідно особисто перевіряти достовірність інформації про якісні характеристики і стійкість, тому що дуже багато неправдивої інформації. Продавці саджанців хвалять те, що їм вигідно продати, а не те, що нам вигідно посадити. Тому, як правило, розхвалюють якісь нові чи рідкісні сорти, яких немає більше ні в кого, а про ті сорти, яких вони не мають, можуть поширювати неправдиву інформацію. Про «Гібрид білий» повідомляють, що він витримує лише від -23 до -26 градусів. Цей сорт я вирощую уже впродовж 20 років, без укриття та хімії. У лютому 2012 року 30-градусні морози тривали більше тижня, і нічого з ним не сталося, тоді як чотирирічний кущ сорту «Подарунок Запоріжжю» вимерз на чорний пеньокѕ».
До поїздки на виноградник до пана Володимира якось не дуже вірилося в те, що на Прикарпатті, ще й в гірських районах, можуть рости персикові дерева і давати чудові плоди. Втім, переконалася на власні очі: таки ростуть. Виноградар уже 16 років вирощує манжурські персики, які, за його словами, дають високі врожаї і не бояться холодів. «Коли того ж 2012 року тиждень стояли 30-градусні морозні, вони їх витримали, але тоді вперше не було цвіту на деревах».
Основний секрет вдалих урожаїв, на думку Володимира Гошківа, — це невтомна праця, адже тільки вона може принести бажаний результат. А усім тим, хто прагне вирощувати виноград, пан Володимир насамперед радить впевнитись, що той чи інший сорт таки росте в нашій місцевості. Найкраще це перевірити безпосередньо на виноградній плантації. Десятирічний кущ, який уже витримував різноманітні погодні умови, — добре тому підтвердження. «Дуже часто на базарі «втюхують» невідомі сорти, яких не існує чи під назвою одного сорту продають інші», — констатує він.
Володимир Гошків наголошує, що поряд із Закарпаттям, Кримом та Одесою Прикарпаття може і повинно стати регіоном, де вирощують виноград, навіть у промислових масштабах. «У нас немає ні кліматичних, ні сортових обмежень, ми можемо вирощувати продукцію на світовому рівні, — констатує виноградар. — Отож основа — те, з чого можна починати, уже є. Головне — бажання та фінансові ресурси».
За словами Володимира Гошківа, важливою у вирощуванні винограду в гірських умовах є його агротехніка. Щоб виноград зміг «вижити» в кліматичних умовах Прикарпаття, у рослини потрібно залишати потужні формування. «Агротехніка гірського винограду не може бути такою ж, як південного винограду, — зауважує виноградар. — Маленькі кущики, сильне обрізування куща дуже знижують його морозостійкість. Рослина повинна бути максимально потужною, тому мінімум обрізувань, щоб сформувати великий запас деревини. Лише за такої умови ваш виноград благополучно перезимує. Обрізати виноград  потрібно тільки в лютому, якщо обріжете восени, то залишите його без поживних речовин». 
Пан Володимир сміливо може похвалитися кількома такими речами. Насамперед його виноградник є найбільшим у Галичині неукривним мускатним виноградником. Мускатні сорти садівника приваблюють тим, що вони є одними із найсмачніших та й вино з них — найвищої якості. До речі, вино, яке виготовили з «Гібриду білого», що виростив пан Володимир, нещодавно здобуло призове місце на конкурсі виноробів в івано-Франківську. Тож які ще потрібні підтвердження...
— У мене є найбільший в Україні асортимент морозостійкого винограду, — констатує В. Гошків. — Я реалізую готові виноградники, що вступають в повноцінне плодоношення вже наступного після висаджування року завдяки особливій технології формувань. Формую довге стебло, укладаю його в ррунт, на другий рік з нього виростає величезна борода коріння. Таким чином економиться п’ять-шість років.
Виноградар наголошує, що не використовує жодних хімічних добрив, адже є прибічником екологічно чистого виноградарства. «Як відрізнити справжнього виноградаря від «фейкового»? — запитує мене господар й одразу сам же і відповідає: — А ви спробуйте купити в нього виноград. «Фейковий» виноградар вам нічого не продасть, бо у нього його немає, він працює лише на виставки». А от у пана Володимира з цим проблем немає, він залюбки продає щедрий урожай зі своїх виноградників. А з одного куща в середньому можна зібрати 30-50 кілограмів смачного та ароматного винограду.