В апеляційному суді розповіли про справи, повʼязані з військовими і мобілізацією на Прикарпатті


За перше півріччя цього року в Івано-Франківському апеляційному суді на понад 10% збільшилась кількість справ, серед них і справи пов'язані з проходженням військової служби та військовослужбовців.

Як повідомив під час пресконференції голова апеляційного суду Богдан Гриновецький, у порівняні з попереднім роком в апеляційному суді кількість справ збільшилась на 10,42%, інфлормує кореспондентка Бліц-Інфо.

"У першому півріччі у нас на розгляді було 4301 судова справа, з них у 3759 судом уже закінчено провадження. Ми змогли завершити 87% справ. Оскільки суддів бракує, адже з необхідних 29 суддів є тільки 16, в наступному році будуть нові призначення. Втім діючі судді працюють дуже активно, щоб справи вчасно розглядалися",- каже Богдан Гриновецький.

Своєю чергою секретар цивільної палати апеляційного суду Василь Фединяк розповів про стан резонансних справ, які перебувають на розгляді у суді.

"Хочеться виділити справи що пов'язані з проходженням військової служби та військовослужбовців. Адже у нас побільшало чоловіків призовного віку, які намагаються у законний спосіб уникнути мобілізації. Вони застосовують передбачені законом підстави для уникнення мобілізації: усиновлення, встановлення опіки над недієздатною особою, визнання себе батьком-одинаком чи багатодітним та ін. Наприклад, чоловік повторно одружується з жінкою у якої є дитина, має свою дитину від першого шлюбу, а також народжують ще одну спільну дитину. Тож через суд хоче довести, що він має на утриманні троє дітей і за законом має право на відстрочку",- пояснює суддя.

Серед актуальних справ Василь Фединяк виділив і справи коли родичі загиблого військового хочуть довести, що мають право на отримання виплат.

"Наприклад, була справа коли військовий жив у сімʼї сестри. При виконанні служби він загинув. Батьків і власної сімʼї він немає. Сестра звертається до суду з метою отримати цю винагороду. Суд першої інстанції встановив, що вони проживали однією сім'єю, апеляційний суд погодився. Але ця справа за скаргою ТЦК потрапила у Верховний суд, який скасував це рішення і направив на повторний розгляд. Мовляв судом не досліджено, чи сторони мали єдиний бюджет, піклувалися один про одного, чи немає інших спадкоємців. Тож тепер суд мусить з'ясувати це, щоб захистити право сестри на отримання цієї допомоги. Є ще одна аналогічна справа в області. Двоє братів жили разом, адже старший брат потребує догляду. До мобілізації за ним доглядав молодший брат. Він загинув на передовій і постало питання про виплату. Хоча загиблий військовий частину зарплати переправляв на утримання брата, суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, пославшись, що догляд можуть здійснювати органи соцзахисту. Але ми вважаємо, що з моральної точки зору такі питання мають бути вирішені на користь родичів",- переконаний суддя.

Як зауважив секретар кримінальної палати апеляційного суду Богдан Кукурудз, через війну населення області збільшилося, але окрім порядних людей переселилися і злочинці. Тож кримінальних справ побільшало.

"Ми розглядаємо по 22 провадження за день. Адже у нас в СІЗО є і підозрювані, яких перевели з інших областей, а отже справи розглядаємо ми. Окрім того, значно зросла кількість справ щодо водіїв у стані алкогольного і наркотично сп'яніння. Це серйозна проблема. Але тішить, що люди вже не сприймають повідомлення у поліцію про пʼяного водія, як "донос", а як свій обовʼязок. Нещодавно була справа, коли чоловік на заправці заправляв машину і пив пиво. Свідок повідомив у поліцію. Поліцейські затримали того водія на місці, а він на суді каже - це була провокація. Я вважаю, що треба поважати людей, які небайдужі і повідомляють про таке. Адже такі водії наражають на смертельну небезпеку не лише себе, але й інших людей",- вважає суддя.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!