В Івано-Франківську облаштовують STEAM-майстерню екодронів


У центрі освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради облаштовують STEAM-майстерню екодронів. Проєкт з її створення заклад виграв у конкурсі "Бюджет участі" та отримає пів мільйона гривень з міського бюджету.

Про це у коментарі Суспільному повідомила директорка центру Марія Починок.

З її слів, для STEAM-майстерні вже замовили основне обладнання, необхідне для виготовлення дронів. 

"Хочемо, щоб у майстерні був сучасний 3D-принтер, який може надрукувати будь-яку модель, та лазерний гравер. Там будуть різні запчастини для безпілотників, щоб діти могли спробувати їх скласти", — говорить Марія Починок.

У майстерні зможуть займатися учні школи екодронів. Вона працює на базі центру з вересня 2023 року. Школярі, які її відвідують, вчаться керувати квадрокоптерами на симуляторах, здійснюють тренувальні польоти у приміщенні центру, конструюють БпЛА.

Модель дрона, який можна використовувати для поширення насіння чи саджанців, наприкінці квітня презентували на V міжнародному STEAM-конкурсі серед здобувачів освіти "Врятуємо планету разом". Сконструював його одинадцятикласник Івано-Франківського ліцею № 11 Станіслав Починок.

"Поєднав дрон і систему скидання, яка працює за таким же принципом, як у дронах-бомберах ЗСУ. З їхньою допомогою скидають міни, а ми — саджанці", – розповідає Станіслав.

Школяр додає: з такого дрона у торф'яній спресованій склянці, яка розкладатиметься у ґрунті, можна скидати насіння трави й квітів, саджанці дерев та кущів. Це може допомогти у проведенні рекультивації чи висаджуванні лісу в горах.

"Уявіть: у гірській місцевості треба посадити кілька дерев або провести екологічне дослідження, з’ясувати, чи приживуться там якісь рослини. То чи варто іти за десяток кілометрів і це робити? Ще, звичайно, є нюанси у висаджуванні. Але в цьому допомагатимуть фахівці. Співпрацюємо з кафедрою біології та біохімії Прикарпатського університету. Є домовленість з інститутом гірського лісівництва", — каже керівник гуртка робототехніки й електронної автоматики Олександр Аронець.

Дрон із системою скидання поки не випробовували на практиці. У центрі освітніх інновацій пояснюють: польоти БпЛА на відкритій місцевості заборонені у воєнний час. Але обов’язково зроблять це, коли така можливість з'явиться. Якщо випробування будуть успішними, то продовжать працювати над вдосконаленням розробки у STEAM-майстерні. Її планують відкрити до початку нового навчального року.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!