Хто за це платив? У трьох прикарпатських лікарнях приймали пологи, не маючи контрактів з НСЗУ


Національна служба здоров'я України проводила на Прикарпатті моніторинг роботи закладів охорони здоров'я.

Як розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак під час брифінгу в Івано-Франківську, у них є два види моніторингу - автоматичний та фактичний. Автоматичний здійснується постійно і в дистанційному режимі за основі медичних записів лікарень, передає кореспондентка "Бліц-Інфо". 

Завдяки автоматичному моніторингу Національна служба здоров'я виявила, що в трьох лікарнях області приймали пологи, не маючи відповідного укладеного контракту з НСЗУ. В тому числі, робили кесарів розтин. Мова йде про Бурштинську центральну міську лікарню (36 пологів за перший квартал 2024 року і у 3 випадках робили кесарів розтин), Снятинську багатопрофільну лікарню (31 пологи, з яких 6 - кесарів розтин) та Яремчанську центральну міську лікарню (із 30 пологів у 9 випадках робили кесарів розтин). 

"У чому тут порушення? Найперше, треба розуміти, що до лікарень є певні вимоги щодо кількості прийнятих пологів на рік. Адже це впливає на кваліфікацію медиків. Якщо лікарня немає укладеного контракту з НСЗУ, то відповідно тут не дотягували до цієї норми і не мають відповідних умов.  Мені здається, що це кримінал, адже може бути небезпечним для життя жінки та немовляти. І, знову ж таки, хто за це платить? Чи знали жінки, що вони можуть народити у іншій лікарні безкоштовно і у кращих умовах?", - риторично цікавиться Наталія Гусак. 

За словами високопосадовиці, для укладення договору та фінансування цієї послуги у 2023 НСЗУ вимагала від лікарні мати не менше 150 пологів на рік, тепер 170, а з наступного року це буде не менш, як 200 пологів. Хоча за стандартами ВООЗ ця цифра вдвічі більша - 400 пологів на рік у лікарні, аби її вважали безпечною до породіллі та дитини. 

"Тут також є питання щодо кількості проведених кесаревих розтинів. До прикладу, у Яремчанській лікарні це 30%. В світі надвисоким вважається 15%. Лікарі у таких випадках виправдовуються, що це "жінки захотіли". Але як з ними говорили і чим це обгрунтовували? Тут я не маю іллюзій. Просто кесарів розтин коштує дорожче, тому жінок схиляють до думки, що по-іншому ніяк. Саме тому НЗСУ платить лікарням за пологи однаково, не розмежовуючи кесарів розтин, аби лікарня свідомо не робили їх більше. Наступного року ми ставимо лікарням планку "не більше 25% кесаревих розтинів", аби лікарня мала укладений договір з НСЗУ. Саме для того, аби не спонукати медиків частіше і без необхідних показів проводити кесарів розтин",  — зазначає голова Національної служби здоров’я України.

Загалом, НЗСУ платить лікарням за пологи 15-19 тисяч гривень (обласному перинатальному більше, оскільки вважається, що туди звертаються зі складнішими випадками, які потребують додаткових медичних послуг). 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!