В Івано-Франківську побільшало жебраків


Прогулюючись містом можна помітити чималу кількість жебраків. Всім відомо, що малозахищені особи отримують від держави певні соціальні виплати. Звісно, це копійки порівняно з вартістю комунальних послуг чи цінами на продукти харчування. Проте, що заважає цим людям заробити, замість того щоб просити? Мимоволі виникає питання чи дійсно вони збирають гроші саме на ті потреби, на які просять?

До прикладу, вже довгий час по вулиці Січових Стрільців сидить чоловік, підперши стовпець, і просить грошей. Дивує те, що він може просиджувати цілі дні не рухаючись, за будь якої погоди та без їжі. Багато таких як він цілими днями просиджує біля Архікатедрального собору.

Також часто можна помітити посеред проїжджої частини молоду дівчина-жебрачку, в якої начебто «викручені» стопи. Неодноразово мешканці міста в соцмережах обговорювали, що бачили як ця панночка нормально пересувається. Та під час "роботи" вона себе не видає. 

«Щонеділі, коли ми з сім’єю йдем до церкви, бачимо одних і тих же жебраків, які просять милостиню. Можливо я не права, але я вважаю, що краще зробити пожертву в церкві, ніж подавати цим людям, які невідомо на що використають видурені гроші», - зауважує мешканка Івано-Франківська пані Наталя.

Також думки дотримується франківчанка Інна. Дівчина працює в одному із франківських магазинів.

«Мало не щодня в магазин заходять жебраки просити грошей. Якщо кожному постійно давати гроші, то так можна й всю зарплату роздати. До слова, багато з них реагують лайкою, коли відправляєш його ні з чим. Тому подаю тільки тим, хто дійсно цього заслуговує - стареньким. Адже вони вже не в силах заробити», - розповідає франківчанка Інна в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо»

Та все ж кількість прохачів в Івано-Франківську помітно збільшилась. Спадає на думку, що це у звязку з кризою та значним подорожчанням. Та все ж закрадається думка,  що жебракування для коголсь - це такий собі своєрідний вид «підприємницької діяльності». Адже франківці пишуть, що на власні очі бачили, як згадані люди віддають «виручені» гроші невідомому, добре вдягненому чоловіку. Є й такі що просто пропивають їх не відходячи далеко від "роботи". 

Та надокучливість жебраків надає незручностей не лише для мешканців, а й відлякує гостей Івано-Франківська. Не кажучи вже про те, що створює місту негативний імідж.

Варто підкреслити, що підстав для відкриття кримінальних проваджень відносно жебраків у працівників міліції немає, тому що такі дії не містять складу злочину. Адже вони не крадуть, не вимагають, а франківчани добровільно подають їм милостиню. А людям, які прикидаються каліками чи вигадують історії про хвороби, можна давати лише моральну оцінку. Тому, подавати чи не подавати милостиню - це особиста справа кожного.