Ситий голодного не розуміє, або Як нардепи залишили незахищених прикарпатців без права на пільговий проїзд


З першого лютого деякі категорії пільговиків на Прикарпатті не мають змоги скористатись правом на безкоштовний проїзд чи оплачувати тільки половину вартості.

Про це кореспонденту Бліц-Інфо повідомила мешканка Надвірної Євдокія Антонівна. Жінка скаржиться, що минулого понеділка намагалась взяти у касі квиток по «пільговому» з Івано-Франківська до Надвірної та не змогла.

«Мені в касі відмовили. Сказали, що всі пільги пенсіонерам зняті. І дітям війни, і ветеранам праці, і звичайним пенсіонерам-вчителям. Коли я звернулась до диспетчера, то мені пояснили,  що всі пільги зняла обласна рада і показали якийсь документ з багатьма печатками», - скаржиться пенсіонерка.

Слова пані Євдокії про відмову у пільговому перевезенні знайшли підтвердження на головному автовокзалі Івано-Франківська. Незважаючи на повний перелік пільгових категорій на стенді у залі очікування, у касах пільговикам таки відмовляють. Втім, ніяких нових документів - розпоряджень, постанов чи рішень від влади на стендах немає. Поруч віконечка каси - лиш розпорядження голови ОДА про нарахування граничного тарифу на пасажиро-кілометр від 20 березня 2015 року.

Пані Марія щойно придбала квиток та сіла на лавку перепочити, поки не приїхав автобус. Жінка неохоче зізнається кореспонденту Бліц-Інфо, що їй відмовили у пільговому проїзді. Каже, вже вдруге в цьому місяці.

«Я, в принципі, рідко їжджу. Може то й раніше такі зміни прийняли. У мене III-я група інвалідності, то я б мала сплачувати 50% вартості. Їду до Олеші, то мала б заплатити тільки 11 гривень, а не 22. Але мені сказали, що пільг нема, бо наші депутати зняли. Я вже не уточнювала що й до чого, бо що то змінить? І встидно - ніби милостиню в когось просиш. Жінка переді мною у черзі щось пробувала довести, сварилась, але то нічого не дало. Та й зрозуміло, бо в касі тільки продають квитки, а не вирішують хто має право на пільги, а хто - ні», - розмірковує мешканка Прикарпатті.

Чоловік з сусідньої лавки її підтримує. Каже, у всьому винні «наші депутати».

«В мене тут знайома з села працює, то вона мені перед святами казала, що пільги знімуть. Взагалі обласні депутати всім хотіли їх зняти, але потім передумали чи що і деяким пільговикам таки залишили», - каже «не для газети» пан Володимир з Тлумаччини, що теж чекає на свій автобус.

На одній із кас за час нашої розмови збирається черга. Одна із пасажирок щось намагається пояснити касирці. Та у відповідь розводить руками.  Як виявилось – причина конфлікту та ж сама: жінка не змогла придбати квиток за півціни.

«Я зранку їхала з Долини, то купила квиток за 16 гривень, бо є інвалідом III-ї групи і маю право до травня платити тільки 50% вартості. А тут мені кажуть, що пільгу відмінили. І вже плати 34. Я поспішаю, тож заплатила. Але як могли відмінити за кілька годин? Зранку була, а в обід - вже немає?” – риторично зауважує у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо пані Люба.

На прохання кореспондента Бліц-Інфо пояснити, на якій підставі пасажирці не продали квиток за пільговим тарифом, касир показує документ. А точніше, неякісну ксерокопію звернення перевізників області до голови ОДА Олега Гончарука та голови облради Олександра Сича. Як стає зрозуміло з тексту,  перевізники просять очільників області «законодавчого врегулювання відшкодування перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій пасажирів», оскільки у держбюджеті на 2016 грошей на це не передбачили.

«У підсумку станом на 1 січня 2016 року пільгові перевезення пасажирів не фінансуються, оскільки з одного боку не передбачено в бюджеті, а з іншого не органи місцевого самоврядування не можуть покривати витрати перевізників із місцевих бюджетів, оскільки таке відшкодування не передбачено законодавчо.

… Офіційні перевізники області знаходяться у критичному стані, але розуміючи свою роль у суспільстві, економічний стан соціально-незахищених верств населення  тимчасово припиняють перевезення пільгових категорій пасажирів з 1 лютого 2015 року. При цьому, за рахунок власних коштів перевізники беруть зобов’язання безкоштовно перевозити учасників АТО, воїнів УПА та членів родин загиблих учасників АТО до вирішення питання з компенсацією», - йдеться у «документі».

Окрім того, перевізники звертаються до влади з проханням розв’язати «клубок проблем», ініціювавши внесення змін до чинного законодавства щодо відшкодування коштів та визначити категорії громадян, що матимуть право на пільгу.

Зі зворотного боку – печатки та підписи голови обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства Івана Гавриляка та ще дев’яти найбільших підприємств області.

Наприкінці ручкою дописано «інваліди залишаються 50% на міжміському». Очевидно, це вже власні «нотатки» касира.

На іншому папері – дещо ширший список пільговиків. Зазначено, що ця «постанова» діє від 11 лютого. Вона дає підстави для безкоштовного проїзду для інвалідів I-ї групи по зору із супроводжуючими особами, інвалідів I та II груп загального захворювання, дітей-інвалідів та інвалідів війни, учасникам бойових дій та членам їх родин, учасникам аварії на ЧАЕС I-ї та II-ї групи, учасникам АТО та членам родин загиблих учасників АТО, воїнам УПА.

На запитання  яка ж була відповідь влади на таку пропозицію, касир радить спитати у «білому домі». Так і робимо.

Голова обласної ради Олександр Сич про ситуацію вже знає. Каже, не так від перевізників, як від прикарпатців. Адже на початку тижня проводив прийом громадян і майже половина скаржились на таку «новацію». Пояснює, що раніше ці кошти закладали у держбюджеті та розподілялись на місцях як компенсація перевізникам за пільгове перевезення пасажирів. Цьогоріч ж не передбачили.

«Ми шукаємо, як вирішити це питання, вже звертались до облдержадміністрації та Кабміну. Але маю думку, що хтось дуже нахабно маніпулює думкою мешканців області, які мають право на пільгове перевезення. Очевидно, з метою перевести стрілки з парламентської владної коаліції та Уряду Яценюка на обласну раду. Адже саме ті горе-державці з Києва не виділили з державного бюджету коштів на компенсацію такого перевезення. Так само, як не виділили їх на харчування дітей у школах та на утримання профтехосвіти. Й при цьому сказали місцевій владі, мовляв шукайте ті гроші на місцях. А де ж їх взяти на на місцях - може навчання у школах припинити, ліки не закуповувати, чи бібліотеки закрити?! Але якийсь владний піар-мудрагель придумав маніпулятивний хід - тикати стареньким бабцям в автобусах та касах автоперевезення листочок з підписами та печатками автоперевізників, які звертаються до обласної ради з вимогою врегулювати це питання, й при цьому їм кажуть: "Ось бачте обласна рада і Сич забороняють Вас возити», - припускає голова обласної ради.

Натомість в департамент промисловості та інфраструктури Івано-Фраківської ОДА запевняють, що проблема тимчасова. І зауважують, що під час дискусії з перевізниками дійшли певного консенсусу.  Мовляв, значно розширили запропонований список пасажирів, яких вони до вирішення питання погоджуються возити на пільгових умовах. Очевидно, маючи на увазі той самий другий, ширший список, який продемонстрували у касі.

«Проблема є, але незабаром має вирішитись. До парламенту вже внесено законопроект під номером 4024. Це зміни до бюджету, які мають передбачити для перевізників компенсацію за пільгове перевезення. Гадаю, як тільки його буде проголосовано, пасажири зможуть знову користуватись пільгами», - зазначає заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури Наталя Міненко.

Тож стає зрозуміло, що ситуація з компенсацією за пільговий проїзд майже повністю повторює сценарій з перекладанням фінансування ПТУ на місцеві бюджети. Фактично, Кабмін та парламент, не передбачивши грошей на компенсацію, вчергове пробує перевірити українців на терпіння. Мовляв, якщо стерплять, то так і буде. Втім, пільги не відмінили, що дає змогу маніпулювати думкою "Хто ж винен?". І очевидно, що "крайніми" виглядають перевізники та місцева влада. Хоча, вини ані одних, ані других немає. Бо перших фактично змушують до благодійсності ( а як ще можна назвати перевезення повного списку пільговиків без компенсації?), а другі - місцева влада, - не мають ані законних підстав, ані грошей компенсувати витрати перевізникам з місцевих бюджетів. Тим не менш, страждають від таких екпериментів вищої влади найбільш незахищені верстви населення - інваліди, пенсіонери та інші. Їм залишаться тільки надіятись, що питання у ВР таки врегулюють та проголосують за вищезгаданий законопроект №4024.