В Івано-Франківську "Карпатська мережа кулінарної спадщини" підбила підсумки


Транскордонний проект «Карпатська мережа кулінарної спадщини», що виконувався за співфінансування ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки тривав з квітня 2012 і завершує свою діяльність у січні 2014 року.

Територія реалізації проекту охопила Івано-Франківську область України, повіти Марамуреш та Сату-Маре Румунії, область Саболч-Сатмар-Берег Угорщини, Кошицький край Словаччини. Виконавцем проекту є Туристична Асоціація Івано-Франківщини (Україна).

23-24 січня в м.Яремче відбулося підсумкове засідання наглядової ради проекту. У засіданні взяли участь представники організацій, у партнерстві з якими виконується проект – виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Асоціації «Еколоджік», Північного університету м. Бая-Маре, Торгово-промислової палати повіту Сату-Маре (Румунія), Асоціації «Шамос-Базар» (Угорщина) та Кошицької регіональної філії Словацької торгово-промислової палати, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а також фахівці у галузі туризму, ресторанного бізнесу та виробництва продуктів харчування, представники закладів освіти з цільових транскордонних регіонів проекту. 

Під час заходу були презентовані досягнення та результати проекту для збереження та популяризації ролі та різноманіття карпатської кухні та кулінарних традицій як чинників сталого регіонального розвитку та збереження місцевої культурної спадщини.
На сьогодні до унікального бренду – символу Карпатської мережі кулінарної спадщини – долучилося понад 350 підприємств та організацій, що своєю працею зберігають та примножують гастрономічний Карпатський спадок. Усі вони включені до бази даних підприємств, що виробляють традиційну їжу та надають туристичні послуги в цільових регіонах/країнах. База даних розміщена на веб-сторінці Мережі - www.culinaryheritage.org.

В рамках проекту розроблено п’ять турів кулінарними дестинаціями регіонівмережі під спільною назвою «Подорож Карпатською кулінарною спадщиною»: «Україна. Гуцульські пригоди: у пошуках кулінарних скарбів», «Румунія. Пізнай смак Марамурешу та Споконвічні традиції в історії та традиційних стравах Сату-Маре», «Словаччина. Гармонія їжі та вина», «Угорщина їсть». 40 підприємств та підприємців, що надають послуги в межах програм цих турів отримали цільову допомогу для промоції власного бізнесу та просування бренду мережі. 

55 об’єктів, що працюють в напрямку збереження традиційної кулінарії та місцевих кухарських традицій взяли участь у програмі сертифікації для членів мережі та отримали відповідні сертифікати якості та спеціальний знак (зовнішню вивіску) з логотипом Карпатської кулінарної спадщини. Знак свідчить про визнання експертами Мережі належної якості продукції та послуг цих об’єктів, а також того, що ці об’єкти мають прямий зв’язок з давніми кулінарними традиціями, і/або використанням старовинних рецептів, і/або з використанням особливих місцевих інгредієнтів у своїх стравах, і /або просуванням неповторних елементів місцевої культури, тісно пов’язаних з традиційною кулінарією. Таким чином знак сприятиме впізнаваності символу Мережі, свідчитиме про належний рівень якості та гарантуватиме зв’язок з Карпатською кулінарною спадщиною для відвідувачів.

В рамках проекту створено електронну книгу страв, що включає понад 200 давніх рецептів, часто записаних з уст простих людей чи досвідчених шеф-кухарів, носіїв кулінарної спадщини чотирьох регіонів. Електронна колекція рецептів від Карпатської мережі кулінарної спадщини доступна на веб-ресурсі www.culinaryheritage.org. 

Гучними міжнародними подіями стали конкурси та фестивалі Мережі: конкурс на створення логотипу Карпатської мережі кулінарної спадщини, кулінарний конкурс серед студентів кулінарних навчальних закладів Карпатських країн, Міжнароднийфестиваль Карпатської кулінарної спадщини в Івано-Франківську та регіональні фестивалі у Словаччині, Угорщині та Румунії. Дестинаціями Карпатських кулінарних турів було організовано візит туристичних оглядачів та туроператорів. За підсумками візиту авторами відомих глянцевих видань було підготовлено 10 статей, що були надруковані й розповсюджені загальним накладом понад 583000 примірників. Для участі в міжнародних туристичних подіях та задля просування бренду мережі, підтримки Карпатських кулінарних турів та інших продуктів проекту створено низку промоційних друкованих видань різними мовами та промоційний відеоролик мережі, пишуть Паралелі.

Голова ТАІФ, автор проекту, п. Оксана Федорович зазначила, що найбільшим здобутком цього проекту є сама Мережа Карпатської кулінарної спадщини, це - партнерство та атмосфера створена проектом, адже саме завдяки цьому вдалося здійснити усе, що було заплановано на етапі підготовки проекту й голосно задекларовано на його старті.