Інструментальні мікрофони: специфіка та область використання


Серед спеціалізованого обладнання для запису звуку інструментальні мікрофони обіймають особливе місце. З одного боку, це тонко відкалібровані пристрої, які гарантують чудову якість передачі усіх властивостей звуку, з іншого боку їх нерідко використовують в якості універсальних рішень. Чи має це сенс, та де найкраще застосовувати ці девайси, - в матеріалі від експерта інтернет-магазину Музлайн. 

Інструмент для інструмента

Через особливості конструкції деякі музичні інструменти дуже важко підсилювати та записувати, наприклад, через виникнення зворотного зв'язку або паразитних резонансів, що псують красу і якість звучання. Для рішення подібних складних з технічної точки зору питань були створені спеціальні інструментальні мікрофони. Якщо поглиблюватися в тему, то важливо сказати, що ця категорія доволі неоднорідна, тобто не можна назвати будь-який інструментальний мікрофон універсальним, що підійде для роботи з будь-яким музичним інструментом. Так в переліку девайсів є: 

мікрофони для запису струнних смичкових інструментів;

девайси для підсилення та запису роялів та фортепіано;

контактні і п'єзо мікрофони для інструментів з пустим корпусом, як то акустичні гітари;

мініатюрні мікрофони, що можуть поміщатися в середину корпуса музичного інструмента;

універсальні багатоцільові моделі. 

З технічної точки зору всі пристрої розрізняються робочим діапазоном частот, потужністю та іншими характеристиками, що впливають на специфіку передачі звучання. Також вони мають різну спрямованість, від всебічної до вузької. Також важливо зауважити, що серед інструментальних мікрофонів є як конденсаторні, так і динамічні, їх використання залежить від специфіки самого інструмента, а також локації, де відбувається запис або підсилення. В окремих випадках, де використання конденсаторного мікрофона неможливе, на допомогу приходять потужні динамічні пристрої (наприклад в роботі з симфонічним оркестром та інструментальними акустичними ансамблями). 

Базовий дизайн

Вирізняється і дизайн різних інструментальних мікрофонів - це стосується, в першу чергу, специфіки кріплення девайса, бо це друга найбільша проблема, з якою стикаються спеціалісти. Так, кріплення повинно бути стабільним, гнучким, та що найважливіше, безшумним, тобто не навантажувати звук механічними та вібраційними шумами під час роботи.

За словами фахівці в інтернет-магазину Muzline? більша виробників, що займаються професійним обладнанням для індустрії звуку, пропонують якісні, надійні та стабілі в роботі мікрофони, щоправда, їхня вартість може сягати від декількох десятків до декількох сотень доларів за одиницю. В області комерційного звуку - це норма, а напівпрофесійним юзерам можна скористатися можливостями, що надають універсальні та більш доступні мікрофони середньої ланки.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!