6 млн доларів – Яценюку, Турчинову і Мартиненку: сенсаційну заяву нардепа Скосара має розслідувати Тимчасова слідча комісія Ради


Уже сьогодні, 10 жовтня, у Верховній Раді України має бути зареєстровано проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії для вивчення скандального зізнання народного депутата Ігоря Скосара у програмі журналістських розслідувань «Народний контроль» телеканалу ZIK про купівлю у Яценюка, Турчинова і Мартиненка прохідного місця у виборчому списку ОО «Батьківщини» за 6 млн. доларів у 2012 році.

Ініціювати створення такої ТСК, адже йдеться про скоєння важкого злочину, до котрого, ймовірно, причетні люди, які зараз займають перші посади в країні,пообіцяв народний депутат від ВО «Свобода» Олександр Мирний учора, 9 жовтня, у прямому ефірі ток-шоу «Прямим текстом» із Остапом Дроздовим на ZIKу. Ідею Мирного також підтримали позафракційний народний депутат Олесь Доній і народний депутат від ОО «Батьківщина» Іван Кириленко.

На створенні ТСК наполягають і журналісти «Народного контролю». Вони готові надати парламентарям свідчення про факти торгівлі місць у партійних списках, які їм вдалося зібрати, передати слідству повну версію інтервʼю Ігорем Скосарем. Нагадаємо, у ньому вперше діючий народний депутат відкрито заявив про корупцію в українській політиці. Як стверджує Скосар, який після виборів 2012 року зайшов у Верховну Раду 56-м номером за списками ОО «Батьківщина», за своє місце він заплатив 6 млн. доларів Миколі Мартиненку, за погодження Арсенія Яценюка і Олександра Турчинова. Натомість, у телефонному коментарі «Народному контролю» Микола Мартиненко заперечив цей факт.

«Тимчасова слідча комісія має вивчити деталі цієї справи, зʼясувати, чи справді мала місце купівля місця Скосарем, – наголосив Олександр Мирний. – Хочу заперечити скептикам, які не вірять у дієвість ТСК. Повірте, цього разу буде інакше, адже ТСК має бути не просто створена, а й працювати максимально публічно і відкрито. Тимчасова слідча комісія може виявити дуже багато фактів. А якщо Скосар має докази, то він обовʼязково їх надасть. Інакше він – самоліквідатор, якщо не маючи доказів наважився звинуватити Яценюка, Турчинова і Мартиненка. Скосар не потрапить до нової Верховної Ради, тобто не матиме депутатської недоторканості. Перше що зроблять Яценюк і Турчинов після виборів – це звинуватять його у наклепі та кинуть за грати. Переконаний, Скосар має «туза в рукаві».

Заява Скосара настільки резонансна, що мала б викликати і миттєву реакцію у правоохоронних органів.

«Якщо слова Скосара правдиві, то це кричущий діагноз нашій політиці. Має бути миттєва реакція Генеральної прокуратури України, адже це саме її завдання розслідувати справи про такі злочини. А в будь-якому випадку йдеться про злочин. Якщо заява правдива – мають понести покарання ті, хто торгував місцями, як і той, хто це місце купив. Якщо ж ні, то заява Скосара – це наклеп, що також передбачає відповідну відповідальність», – заявив присутній на ефірі заступник міністра зовнішніх справ, представник уряду Арсенія Яценюка Данило Лубківський.

Розслідування і негайне покарання для винуватця – саме таким мав би бути подальший розвиток подій. Саме такою є європейська практика. Утім наразі правоохоронці не вельми поспішають із реакцією, адже після виходу розслідування «Народного контролю» в ефір і досі не звернулися до журналістів ані за свідченнями, ані за записом інтервʼю із народним депутатом.

Варто зазначити, це вже не перша заява про корупцію у верхніх ешелонах української політики.

Минулого тижня премʼєр-міністр Аресеній Яценюк відсторонив від роботи міністра охорони здоровʼя Олега Мусія. У відповідь той заявив, що став «неугодним», бо не захотів брати участі у корупційних схемах у проведенні державних закупівель ліків, які діяли у Мінохорони здоровʼя ще при керівництві відомством «регіоналкою» Раїсою Богатирьовою, а тепер реалізовуються Яценюком і Мартиненком. Утім і ці слова, а як наголосили присутні у студії, Олег Мусій – людина, яка на відміну від «тушки» Скосара, викликає довіру, залишилися без уваги Генпрокуратури.

«Я не можу з повною довірою ставитися до слів такого депутата як Скосар, який, виходить, спочатку купив собі місце у списку, а у складний час залишив фракцію «Батьківщини». Але я не маю підстав не довіряти Мусієві. Зрештою, ну скажіть мені: хто не знає, чим при владі займається Мартиненко, – звернувся до присутніх позафракційний депутат Олесь Доній. – Усім відомо, що він один із «смотрящих» Яценюка. Так само як і депутат Андрій Іванчук – який, до речі, є ще й «кнопкодавом». Діяння Мартиненка давно всім відомі, але не було доказової бази. Та зараз маємо два відкритих звинувачення. Чого ще треба Генрокуратурі, щоб розпочати слідство?».

Як наголосив Олесь Доній, дуже важливо, щоб реакція на заяви Скосара і Мусія не обмежилися лише «коментуванням», бо це стане черговим свідченням того, що про жодний злам системи – не йдеться. Так, «Народному контролю» уже закидали те, що своє розслідування вони подали за два тижні до виборів. Мовляв, це «не випадково». Але, як наголосили гості «Прямим текстом»: журналісти просто якісно зробили свою роботу – проінформували про злочинні дії. Надалі справа – за Тимчасовою слідчою комісією ВРУ та Генрокуратурою, розслідування яких мають розставити усі крапки над «і» у цій справі.